Clicky


ING: Groen licht voor transport en logistiek

ING: Groen licht voor transport en logistiek
08-04-2015 09:29 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De meeste seinen staan op groen voor de transport- en logistieksector. Het volume groeit dit jaar naar verwachting met ruim 2% bij een omzetgroei van 3,5 procent. Zowel nationaal als internationaal krijgt de economie nu positieve impulsen, die positief doorwerken in de vraag bij verladers en logistieke bedrijven. Dit biedt uitzicht op resultaatverbetering in 2015.

Transport- en logistiekbedrijven krijgen de wind mee

Door de verbreding van het economisch herstel is het jaar goed van start gegaan voor bedrijven in transport- en logistiek. Na voorzichtig herstel in 2014 krijgen bedrijven de wind dit jaar weer in de zeilen en kunnen verder bouwen aan herstel. Financieel hebben logistieke bedrijven de gevolgen van de economische crisis nog niet helemaal van zich afgeschud, maar aan het vrachtvolume ligt het niet meer; dit is terug op het niveau van 2008.  

Sterkste groei in logistieke dienstverlening en vervoer over water

Bedrijven actief in het vervoer over water en logistieke dienstverlening kunnen dit jaar met ruim drie procent de hoogste groei tegemoet zien binnen de sector. Het vervoer over water profiteert van de exportgroei en activiteit in de havens en logistieke dienstverleners doen hun voordeel met de groeiende vraag naar warehousing en logistieke expertise. Het steeds meer binnenlands afhankelijke wegvervoer groeit – met 1,8 procent – minder hard, maar kan de vorig jaar ingezette positieve lijn wel voortzetten.    

Bedrijven nog zoekende in beweeglijker markt

Ondanks de positieve ontwikkeling van de markt zijn transport- en logistiekbedrijven nog voorzichtig in hun optimisme. Dit broze vertrouwen is vooral te wijten aan de  toegenomen volatiliteit in de economie, wat directe invloed heeft op de logistieke vraag. Ook structureel zal de beweeglijkheid van de markt groter blijven. Plannen is daardoor uitdagender en flexibiliteit is noodzaak.

Machiel Bode, Sectormanager Transport en Logistiek van ING: "De uitdaging voor bedrijven is om op basis van ICT en de juiste stuurinformatie zo goed mogelijk grip te krijgen op de prestaties en de ontwikkelingen in de markt. Rekening houden met alternatieve scenario’s is hier onderdeel van."

Bijlage: