Brand in Russische kernonderzeeër

Brand in Russische kernonderzeeër
07-04-2015 17:04 | Buitenland | auteur De Redactie

MOSKOU - Een kernonderzeeër in het noorden van Rusland is dinsdag in brand gevlogen. Gevaar voor het vrijkomen van radioactieve deeltjes of straling of een ontploffing is er niet, zegt de scheepswerf in Severodvinsk waar de onderzeeboot in reparatie is. Ook van gewonden zou geen sprake zijn.

De brandweer probeerde urenlang de vlammen te doven, maar slaagde daar niet in. Daarom is besloten het droogdok waar de onderzeeër ligt deels onder water te zetten om zo het vuur te blussen.

De Orel, volgens het Russische persbureau Tass de onderzeeër in kwestie, is een exemplaar van de Oscar II-klasse. Die kan worden uitgerust met kruisraketten met een kernkop en met anti-onderzeebootraketten. Het wapentuig en de belangrijkste onderdelen van de kernreactor waarover het vaartuig beschikte zijn voor het begin van het reparatiewerk echter van boord verwijderd, zei Ilja Zjitomirsky van de Zvezdochka-scheepswerf.

Volgens Zjitomirsky vatte het isolatiemateriaal tussen de verschillende huiden van de onderzeeër vlam. Het Onderzoekscomité, het hoogste onderzoeksorgaan binnen de Russische overheid, heeft een onderzoek ingesteld. Mogelijk zijn veiligheidsvoorschriften genegeerd tijdens de reparaties en is de brand daardoor ontstaan.

Severodvinsk ligt aan de Witte Zee, op zo'n duizend kilometer van Moskou. (Novum/AP)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,762
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden