Clicky


OM eist opname bedreiger advocaat Spong

OM eist opname bedreiger advocaat Spong
07-04-2015 10:32 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De 57-jarige Ronald ten C., die advocaat Gerard Spong met de dood heeft bedreigd, is volgens het Openbaar Ministerie (OM) volledig ontoerekeningsvatbaar. Dat blijkt uit een rapport van het Pieter Baan Centrum, dat concludeert dat de man lijdt aan psychoses en schizofrenie. Justitie wil dat de rechtbank in Amsterdam de man een maatregel oplegt tot plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis voor maximaal een jaar.

Ten C. heeft bekend dat hij Spong in de periode van november 2013 tot juli vorig jaar meerdere e-mails stuurde waarin hij de raadsman met de dood bedreigt. Hij deed dit naar eigen zeggen nadat hij op televisie beelden had gezien over een serie moorden, waar de advocaat, die volgens hem zijn biologische vader is, verantwoordelijk voor zou zijn. De verdachte ontkent dat hij geestelijk ziek is en weigert medicatie te nemen.

Spong verklaarde tijdens de zitting dinsdag dat hij in de loop van de jaren wel wat gewend is als het gaat om bedreigingen. "Maar deze spande de kroon. Ik voel me zeer bedreigd sinds ik die mails heb gekregen. Vooral omdat ze ondertekend waren met 'dienaar van God'. Dat gaf het enge gevoel dat ik te maken had met iemand die niet voor rede vatbaar was." De advocaat zag zich genoodzaakt de veiligheidsmaatregelen rondom hem op te schroeven. "Je hebt constant het gevoel dat je te maken hebt met een onzichtbare vijand. Je weet niet wie je op straat tegenkomt die het zou kunnen zijn. Elke keer als ik de straat op ga, kijk ik om me heen. Ik kies dan ook de winkelkant, omdat er dan sneller hulp is als mij iets overkomt." (Novum)