Clicky

 
Transport Online - FedEx wil TNT kopen

FedEx wil TNT kopen

FedEx wil TNT kopen
07-04-2015 09:05 | Bedrijfsovernames en fusies | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Koeriersbedrijf TNT lijkt ruim twee jaar na de mislukte overnamepoging van UPS alsnog in Amerikaanse handen te komen. Branchegenoot FedEx heeft in totaal 4,4 miljard euro over voor het Nederlandse bedrijf en beide bedrijven zien een zeer grote kans dat de transactie slaagt.

FedEx en TNT maakten dinsdagochtend bekend overeenstemming te hebben bereikt over een bod van 8 euro per aandeel TNT. Volgens TNT-topman Tex Gunning biedt dat aanbod een unieke kans voor de bedrijven om elkaar te versterken. "FedEx is volledig complementair aan TNT. Zij zijn sterk in de Verenigde Staten en op de lijn van de VS naar Azië. Wij zijn sterk in Europa en op de lijn Azië-Europa."

Doordat de activiteiten van de koeriers weinig overlap hebben, blijven de negatieve gevolgen voor het personeel beperkt, stelde Gunning. Het aanbod van FedEx is volgens hem daarom aantrekkelijker voor het personeel dan het voorstel van UPS van enkele jaren geleden. Een samensmelting met FedEx biedt op langere termijn ook meer kansen op werk dan een zelfstandig TNT zou kunnen doen, aldus de bestuurder.Betrokken vakbonden hielden echter een slag om de arm. Ze wezen er onder meer op dat vaste contracten bij FedEx schaarser zijn dan bij TNT en waarschuwden dat dit beleid mogelijk naar Nederland wordt uitgevoerd.

TNT en FedEx verwachten weinig verzet uit Brussel tegen hun plannen. FedEx heeft een kleinere positie op de Europese markt dan UPS, waardoor de overname minder schadelijk is voor de concurrentie. Volgens FedEx-bestuurder David Bronczek neemt de concurrentie zelfs toe, omdat het nieuwe fusiebedrijf het beter kan opnemen tegen het Duitse DHL en het Franse GLS.

Analisten spraken dinsdagochtend hun vertrouwen uit in de deal. FedEx en TNT lijken de zaken goed voor elkaar te hebben, terwijl de kans op een tegenbod van een concurrent miniem is, concludeerden zij.

Het bod van FedEx wordt bovendien gesteund door grootaandeelhouder PostNL. Het postbedrijf heeft nog altijd een belang van 14,7 procent in TNT, als restant van de tijd dat beide bedrijven samen door het leven gingen. Bij 8 euro per aandeel ontvangt PostNL ongeveer 642 miljoen euro, dat goed kan worden gebruikt om de eigen financiële positie te versterken en aandeelhouders uitzicht te geven op de betaling van dividend. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,959
Diesel1,576

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats