Clicky

 Brug Dr. Deelenlaan Wilhelminakanaal Tilburg officieel geopend

Brug Dr. Deelenlaan Wilhelminakanaal Tilburg officieel geopend
03-04-2015 19:10 | Algemeen | auteur De Redactie

TILBURG - De brug Dr. Deelenlaan over het Wilhelminakanaal in Tilburg is vandaag officieel geopend. Mario Jacobs, wethouder gemeente Tilburg, Willem Wagenaars, directeur Civiel Heijmans en Frank Schrover, directeur Netwerkmanagement Rijkswaterstaat Zuid-Nederland voeren per boot langs de geopende brug.

Begin januari werd gestart met de sloop van de oude brug; begin maart is de nieuwe brug in gebruik genomen. De markante ophaalbrug is in slechts twee maanden tijd volledig vervangen met een relatief korte afsluitingsperiode als resultaat.

Werkzaamheden vervanging

De technische staat van de brug Dr. Deelenlaan was verouderd en te smal voor het toekomstige scheepvaartverkeer. De nieuwe heeft een grotere doorvaarbreedte (14 meter), geschikt voor grotere klasse IV-schepen. Ook zijn er nieuwe remmingwerken (constructie waarmee schepen worden afgeremd als ze een brug of sluis naderen) en een nieuw bedieningshuisje geplaatst.

In de oever is een deel van de damwanden vervangen. Bijzonder is dat voor de nieuwe brug een aantal onderdelen, zoals de betonnen landhoofden waar de brug op rust en het brugdek, grotendeels is geprefabriceerd op de wal en in zijn geheel op locatie is geplaatst. Dit geldt ook voor het bedieningshuisje. De afsluitingsperiode voor het verkeer werd hierdoor verkort. Bekijk hier een timelapse-video van het gehele bouwproces.

Belangrijke verbinding

In november startte Heijmans met het inrichten van het werkterrein. Hiervoor werd aan beide zijden van de brug een deel van de oever gebruikt. Aan de zijde van het ziekenhuis is hiervoor ook een deel van het fietspad ingenomen.

Heijmans plaatste op die plek een tijdelijke verharding, zodat fietsers het fietspad konden blijven gebruiken. Met de afronding van het project is de belangrijke verbinding tussen het centrum van Tilburg, Tilburg Noord en het TweeSteden ziekenhuis voor voetgangers, fietsers, het openbaar vervoer en taxi’s weer volwaardig hersteld.

Brug Dr. Deelenlaan

Oorspronkelijk is de brug Dr. Deelenlaan, precies 100 jaar geleden, in 1915 gebouwd. In 1945 is de brug herbouwd, nadat deze gebombardeerd was in de Tweede Wereldoorlog. Nu, 70 jaar later, is de brug Dr. Deelenlaan volledig vervangen.

De nieuwe doorvaarbreedte is 14 meter (voorheen 8,75 meter). De vervanging kostte 4,8 mln. euro en is betaald door Rijkswaterstaat (4,4 mln. euro) en de gemeente Tilburg (0,4 mln. euro).

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,160
Diesel1,986

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats