Transport Online - Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelt internationaal transportpark 'Maasvlakte Plaza'

Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelt internationaal transportpark 'Maasvlakte Plaza'

Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelt internationaal transportpark 'Maasvlakte Plaza'
02-04-2015 13:40 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

ROTTERDAM - Met Maasvlakte Plaza ontwikkelt het Havenbedrijf Rotterdam een internationaal transportpark met een grootschalige truckparking en moderne voorzieningen voor chauffeur en vrachtwagen. Het aantal betaalde parkeerplaatsen voor trucks  in de Rotterdamse haven verdubbelt daardoor tot 700. Het Havenbedrijf verwacht dat Maasvlakte Plaza in 2017 wordt geopend.

De aanleg van Maasvlakte Plaza past in het beleid van het Havenbedrijf om de beveiliging van geparkeerde trucks te verbeteren en de overlast ervan te verminderen. Het Havenbedrijf ziet in Maasvlakte Plaza tevens een mogelijkheid om de innovatie van het logistieke proces een impuls te geven. “Door de centrale ligging, vlakbij de grote containerterminals, kan Maasvlakte Plaza in de toekomst gebruikt worden in de doorontwikkeling van het principe van de ‘Virtual Gate’, waarbij allerlei inspecties en douane- en administratieve handelingen optimaal op elkaar kunnen worden afgestemd. Dat kan door de uniformiteit in het logistieke proces te verbeteren”, aldus Ronald Paul, COO van het Havenbedrijf.

Voorzieningen

Maasvlakte Plaza wordt een bewaakte truckparking met 359 parkeerplaatsen, waarvan ruim 80 plaatsen geschikt worden gemaakt voor vrachtwagens met gevaarlijke stoffen (ADR). Ook komen er voorzieningen voor trailers, ECO-combi’s (extra lange vrachtwagens), koelcontainers en bijzondere transporten. Naast de truckparking komt een centraal gelegen gebouw met de voor dit park gewenste voorzieningen (horeca, uitgebreid sanitair en in de toekomst ‘Virtual Gate’ functies), aangevuld met bijpassende kantoorvoorzieningen. Er zijn al gesprekken gaande over de aanleg van een restaurant, een brandstofverkooppunt en een aantal servicebedrijven voor het wegvervoer.

Aannemersbedrijf Van Gelder B.V. draagt zorg voor de civiele werkzaamheden, de aanleg en herinrichting van de Vogelvallei en de aanleg van de truckparking.

Vogelvallei

Onderdeel van het project is de herinrichting en uitbreiding van de bestaande Vogelvallei. Daarmee ontstaat een groot aaneengesloten natuurgebied van 21 hectare, bestaande uit diverse eilanden, met daartussen ondiepe waterpartijen. De grote variatie in de inrichting en de lange oeverlengtes maakt het gebied geschikt voor vele vogelsoorten, waaronder diverse kustbroedvogels en eendensoorten. Vogelaars kunnen hun hart ophalen op een van de twee vogeluitkijkpunten, waarvan een wordt voorzien met een oeverzwaluwwand. Het ontwerp van de Vogelvallei is tot stand gekomen in afstemming met diverse natuurbelangenorganisaties en opgesteld door H+N+S Landschapsarchitecten Amersfoort en Bureau Stadsnatuur Rotterdam.
 
Truckparking Rotterdam

De Rotterdamse haven heeft sinds 2012 de beschikking over drie truckparkings. Truckparking Waalhaven heeft een capaciteit van 124 parkeerplaatsen. Truckparking de Punt in de Botlek en Truckparking Distripark Botlek hebben allebei een capaciteit van 85 parkeerplaatsen. Sinds de opening van deze betaalde parkeerplaatsen is de veiligheid van geparkeerde vrachtwagens aanzienlijk verbeterd en de hinder afgenomen.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen