Clicky


Arnhem gaat milieuzone handhaven met kentekenherkenning

Arnhem gaat milieuzone handhaven met kentekenherkenning
02-04-2015 11:53 | Klimaat | auteur Hans Kruizinga

ARNHEM - Vrachtwagenchauffeurs die met hun vrachtwagen rijden met minder dan categorie Euro IV, moeten vanaf het najaar van 2015 extra oppassen op de centrumring in Arnhem. Daar gaat de gemeente namelijk cameratoezicht met automatische kentekenherkenning inzetten om vervuilende vrachtwagens uit de binnenstad te weren.

In juli 2014 is in de binnenstad een milieuzone voor vrachtverkeer ingesteld. Vrachtwagens die minder schoon zijn dan categorie Euro IV, mogen er niet in. De boete bedraagt 230 euro. Door gebruik te maken van cameratoezicht met automatische kentekenherkenning en verbalisering, kan de effectiviteit van de milieuzone verhoogd worden.

Schone lucht

"We gaan voor schone lucht en gezonde longen", zegt wethouder Henk Kok. "Daar werken we hard aan. We investeren in schoon vervoer, bijvoorbeeld in onze trolleybussen. Volgende week krijgen we als gemeente onze eerste auto op waterstof. Tegelijk willen we grote vervuilers weren. Cameratoezicht is hiervoor een effectieve methode. De concentratie stikstofdioxide zal bij het grootste knelpunt in Arnhem, aan de Eusebiusbuitensingel, volgens onderzoekers dalen met 1,2 microgram per kubieke meter."

Privacy

Het systeem voor automatische kentekenherkenning kost ruim vier ton en wordt Europees aanbesteed. Arnhem besteedt veel aandacht aan bescherming van de privacy van vrachtvervoerders. De gegevens van overtreders worden doorgespeeld aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De gemeente zal geen persoonsgegevens bewaren.

Handmatig

Op dit moment wordt de milieuzone gehandhaafd door Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA's) die aan de hand van foto's handmatige controle uitvoeren. Als een vrachtwagen niet schoon genoeg is én geen ontheffing heeft, maken ze een proces-verbaal op. Dit is omslachtig en leidt ook tot een lage pakkans. Met het cameratoezicht wil de gemeente de effectiviteit van de milieuzone verhogen.