Transport Online - Belgische belangenorganisatie ACV-Transcom tevreden over Ronde Tafel Gesprek

Belgische belangenorganisatie ACV-Transcom tevreden over Ronde Tafel Gesprek

Belgische belangenorganisatie ACV-Transcom tevreden over Ronde Tafel Gesprek
01-04-2015 10:02 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

BRUSSEL - Dinsdag 31 maart organiseerde Bart Tommelein, Belgisch staatssecretaris voor sociale fraude, een Ronde Tafel Gesprek over sociale fraude en sociale dumping in de transportsector. Handhaving, controle van bestaande regels en een coherent vervolgingsbeleid bij fraude zijn prioriteit voor de vakbonden. “Een loon van 300 euro per maand voor een Roemeense chauffeur die in België werkt, is onaanvaardbaar”, aldus Jan Sannen, sectorverantwoordelijke van ACV-Transcom. 

Tijdens de bijeenkomst vandaag maakte ACV-Transcom haar speerpunten voor de verdere besprekingen duidelijk. Van de veertien belangrijkste punten zijn handhaving, controle van bestaande regels en een streng vervolgingsbeleid bij fraude prioriteit. 

300 euro maandloon 

De toepassing van het Rome-1- verdrag en interpretatie van het Koelzsch staat met prioriteit bovenaan de lijst. Buitenlandse chauffeurs die werken vanuit België moeten Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden krijgen. "Het kan niet meer zijn dat Roemeense chauffeurs die in België werken voor een zogenaamd Slovaaks bedrijf (met een Belgische baas) nog een loon krijgen van 300 euro per maand, aangevuld met 1.500 euro onkostenvergoeding voor 80 uur werken per week. Daarvoor zijn geen wijzigingen van wetten en regels nodig. Men moet dit toepassen en controleren en degenen die dit niet doen vervolgen."

Vervoerswetgevingen 

Voertuigen van minder dan 3,5 ton onderwerpen aan de vervoerswetgevingen (vergunningen, rij- en rusttijden, vakbekwaamheid,…) is voor zowel werkgevers- als werknemersorganisaties een doorn in het oog. Dit is echter een Europese aangelegenheid. ACV-Transcom is verheugd dat zowel Minister Galant als Staatssecretaris Tommelein de nodige inspanningen hebben beloofd om op Europees vlak hier werk van te maken. 

Benelux+ 

Tommelein maakt zich sterk om in gemeenschappelijk front van Benelux+ (= Benelux samen met Duitsland en Frankrijk) een aantal verwezenlijkingen tegen de sociale dumping te kunnen realiseren. Met het Europees voorzitterschap van Luxemburg (vanaf 1 juli) en van Nederland (vanaf 1 januari) moet het mogelijk zijn belangrijke punten tegen de sociale dumping op de Europese agenda te krijgen. Hier staat ACV-Transcom volledig achter.

Regering unaniem 

ACV-Transcom is tevreden over de Ronde Tafel Transport. Galant en Tommelein maakten duidelijk dat ze weten met welke problemen de sector te kampen heeft en gaven blijk van kennis ter zake en actiebereidheid op het terrein. De Staatsecretaris benadrukte dat de regering unaniem achter dit initiatief staat en dus ook gevolg zal geven aan de resultaten en conclusies die in de verdere besprekingen naar voren komen. ACV Transcom kijkt hoopvol uit naar de volgende stappen die gezet worden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 17 mei t/m zondag 23 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,526

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen