Clicky


D66: Groei haven Rotterdam en betere natuur

D66: Groei haven Rotterdam en betere natuur
01-04-2015 09:07 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - D66 Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven pleit ervoor dat de haven van Rotterdam als geheel ruimte krijgt om zich verder economisch te ontwikkelen. Voorwaarde is wel dat de haven een aanvullend plan opstelt om de uitstoot van stikstof structureel te verminderen. Hierdoor kan de haven groeien en wordt tegelijkertijd rekening gehouden met het milieu.

Nu is het nog zo dat elk bedrijf dat is gevestigd in de Rotterdamse haven een aparte milieuvergunning moet aanvragen. Daardoor is het voor de haven moeilijk om de vermindering van de uitstoot van stikstof te coördineren.

Van Veldhoven: "Door één vergunning die duidelijkheid geeft over hoeveel stikstof de haven in zijn geheel mag uitstoten, krijgt de haven de ruimte om te groeien. De haven kan met de bedrijven zelf afspraken maken hoe ze zo slim mogelijk gebruik maken van deze ruimte. Economische groei gaat dan gepaard met betere natuur. D66 wil dat  staatssecretaris Dijksma zo snel mogelijk met dit plan aan de slag gaat."

Vandaag wordt in de Tweede Kamer gesproken over de Programmatische Aanpak Stikstof waarin overheden, natuurorganisaties en ondernemers samenwerken.

Geef zekerheid

Wanneer de gehele haven één overkoepelende maximumhoeveelheid stikstof mag uitstoten, kan de haven zelf beslissen welke keuzes zij binnen dit uitstootplafond maakt. Van Veldhoven: "Doordat de haven een garantie krijgt wat de bedrijven gezamenlijk mogen uitstoten, krijgen deze bedrijven ook zekerheid. Dat maakt het weer aantrekkelijk voor deze bedrijven om samen te investeren in maatregelen die goed zijn voor de natuur. Dat kan bijvoorbeeld met het warmtenet, waardoor restwarmte van de havenindustrie gebruikt kan worden om huizen te verwarmen."

Betere handhaving

Teveel stikstof is slecht voor de natuur. Van Veldhoven: "Het is goed dat wordt gewerkt aan het terugdringen van vervuiling. Door één overkoepelende vergunning is de handhaving van de regels voor de uitstoot door de overheid ook makkelijker. Als overheid hoef je dit niet te micro-managen. Je geeft de ruimte waar dat kan en je stimuleert slimme en schone groei."