Transport Online - Copiloot Germanwings werd behandeld voor zelfmoordneigingen

Copiloot Germanwings werd behandeld voor zelfmoordneigingen

Copiloot Germanwings werd behandeld voor zelfmoordneigingen
30-03-2015 18:14 | Ongevallen | auteur De Redactie

DÜSSELDORF - De copiloot van Germanwings-vlucht 9525 die vorige week neerstortte in de Franse Alpen werd jaren geleden behandeld voor zelfmoordneigingen. Dat hebben Duitse openbare aanklagers maandag meegedeeld.

Copiloot Andreas Lubitz (27) onderging volgens de aanklagers in Düsseldorf enkele jaren geleden, voordat hij piloot werd, psychotherapie 'met een aantekening over suïcidale neigingen'. "In latere jaren en tot voor kort vonden verdere doktersbezoeken plaats die leidden tot ziekverklaringen, zonder dat suïcidaliteit of agressiviteit naar anderen werd vastgesteld."

Persofficier Ralf Herrenbrück zei niet waar Lubitz de psychotherapie onderging. Hij volgde zijn opleiding tot piloot in Duitsland en in de Verenigde Staten, waar Lufthansa een vliegschool heeft. Lufthansa, de moedermaatschappij van Germanwings, antwoordde op vragen of zij op de hoogte was van de psychotherapie van Lubitz dat alle medische informatie onderhevig is aan geheimhouding.

De autoriteiten vermoeden op basis van geluiden die door de cockpit voice recorder zijn opgenomen dat Lubitz de gezagvoerder uit de cockpit had buitengesloten en een daling inzette. Uiteindelijk sloeg de Airbus die op 24 maart op weg was van Barcelona naar Düsseldorf bij Le Vernet te pletter tegen een berg, waarbij alle 150 inzittenden om het leven kwamen.

De onderzoekers zeggen tot dusver in Lubitz' familie- en kennissenkring, noch in zijn werkomgeving enige aanwijzing te hebben gevonden over zijn motief. Ze vonden geen tekenen van een lichamelijke aandoening en er zijn geen aanwijzingen dat hij iemand verteld heeft wat hij van plan was te gaan doen.

De aanklagers deelden eerder mee dat bij een doorzoeking van zijn woningen verscheurde ziekmeldingen waren gevonden. Gevraagd naar berichten dat hij een oogaandoening had, zei Christoph Kumpa, een andere woordvoerder van de aanklagers in Düsseldorf, dat daar geen bewijs voor was.

Duitse luchtvaartfunctionarissen hebben gezegd dat het dossier van Lubitz bij de federale luchtvaartdienst een aantekening bevat die inhoudt dat hij 'specifiek regulier medisch onderzoek' nodig had, maar niet of dit voor een fysieke of een psychische aandoening was. De Amerikaanse federale luchtvaartdienst gaf voor hem een medisch certificaat af dat inhield dat hij niet aan een psychische aandoening leed die hem ongeschikt maakte om het vak van piloot uit te oefenen. Lufthansa-topman Carsten Spohr zei vorige week dat Lubitz zes jaar geleden een onderbreking van enkele maanden had in zijn opleiding. Hij wilde daar geen details over kwijt, maar voegde eraan toe dat Lubitz daarna 'niet alleen alle medische tests, maar ook zijn vliegtraining en alle vliegtests en controles had doorstaan'.

In de Franse Alpen wordt een tijdelijke weg aangelegd om de rampplek sneller te kunnen bereiken en het onderzoek te versnellen. Tot nog toe is de rampplek alleen bereikbaar met helikopters door de lucht of na een moeizame en gevaarlijke klauterpartij over de rotsen. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,659
Diesel1,304

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions