Pakketbezorgers in actie tegen schijnzelfstandigheid en lage tarieven

Pakketbezorgers in actie tegen schijnzelfstandigheid en lage tarieven
27-03-2015 10:55 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

DEN HAAG - Zo'n 100 pakketbezorgers houden maandagmiddag een ludieke actie in Den Haag om te protesteren tegen hun schijnzelfstandigheid, resulterend in veel te lage tarieven. Ze willen dat de sector weer gezond wordt en bieden minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid daarom maandag een ‘pakje verantwoordelijkheid’ aan. 

In colonne naar Den Haag

Met zo’n 70 km/ uur rijden de pakketbezorgers maandag in een colonne van tientallen bestelbusjes van De Meern naar Den Haag. Ze zijn boos over de lage tarieven, waarvan ze amper kunnen rondkomen. Ook willen ze een einde aan hun schijnzelfstandigheid.

Gezonde markt, maar te lage tarieven

Reinier Stroo, vakbondsbestuurder FNV Transport en Logistiek: “Pakketbezorging is een alsmaar groeiende markt, want steeds vaker bestellen we pakjes online. Ook zijn er relatief weinig opdrachtgevers in de sector (Bol.com, Coolblue, Zalando en Wehkamp zijn de grote vier), dus in theorie zou dit een gezonde markt moeten zijn. Toch hanteren pakketbedrijven als DPD, PostNL en GLS tarieven, waar de pakketbezorgers amper of niet van kunnen rondkomen. Daar moet een oplossing voor komen”.

Pakketbezorgers zijn schijnzelfstandigen

De koeriers zijn niet vrij te onderhandelen over hun tarief. Ook mogen ze vaak maar voor 1 pakketbedrijf tegelijk werken en zijn ze gebonden aan allerlei eisen m.b.t. logo, kleding, bus en moeten ze een vaste route rijden. Ruimte voor eigen acquisitie is er niet. Maurice Jacobs van SubcoPartners (vereniging van subcontractors): “De koeriers voelen zich helemaal geen zelfstandige. Een échte zelfstandige kan vrij onderhandelen over zijn tarief en is zelfs verplicht meerdere opdrachtgevers te hebben. Er is dus sprake van schijnzelfstandigheid, waarbij de koeriers alle investeringen doen en alle risico’s dragen. Daar moet een einde aan komen.”

Met de actie van de pakketbezorgers maandag komt een einde aan ‘De week van het onzekere werk’, die liep van 23 t/m 30 maart’.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,783
Diesel1,473

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden