Clicky


Bijzonder beheer roept vraagtekens mkb'ers op

Bijzonder beheer roept vraagtekens mkb'ers op
26-03-2015 09:14 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Banken schieten tekort bij de informatievoorziening voor ondernemers die niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Dat concludeert toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) donderdag na onderzoek naar de afdelingen bijzonder beheer bij vier kredietverstrekkers.

Volgens de AFM weten ondernemers die in een traject van bijzonder beheer terechtkomen niet genoeg wat hun te wachten staat. Daarnaast lopen de verwachtingen van ondernemers, vooral in het midden- en kleinbedrijf (mkb), en de banken over het doel van bijzonder beheer nogal uiteen.

De AFM ontving vele klachten van ondernemers over de overdracht naar bijzonder beheer. Onder meer de benadering door banken liet te wensen over, evenals de maatregelen die worden genomen. Daarnaast zouden banken onvoldoende bereid zijn kredieten te blijven verstrekken.

Volgens de AFM moeten banken zich beter inleven in klanten, en meer rekening houden met de herstelmogelijkheden van ondernemingen. De toezichthouder vindt overigens niet dat banken ondernemers te snel in het 'beklaagdenbankje' zetten, of dat kredietrelaties te snel worden verbroken. Ook zouden banken niet te snel op een faillissement aansturen.

Volgens de AFM hebben de banken beterschap beloofd en wordt er in de toekomst meer rekening gehouden met het belang van de ondernemers. De toezichthouder zal blijven controleren of de kredietverstrekkers zich ook aan hun woord houden. (Novum)