België: Negentig procent van ongevallen achterop file veroorzaakt door vrachtwagen

België: Negentig procent van ongevallen achterop file veroorzaakt door vrachtwagen [+video]
24-03-2015 16:48 | België | auteur De Redactie

BRUSSEL - Het aantal ongevallen waarbij een voertuig inrijdt op een file stijgt in België voor de vijfde keer op rij. Dat zegt Mobiliteitsorganisatie Touring die de cijfers onderzocht. "Vorig jaar zaten we op 16 ongevallen waarbij vijf doden te betreuren vielen. Sinds 2008 is het aantal van dit type ongevallen meer dan verdubbeld en het aantal doden vervijfvoudigd. In negentig procent van de gevallen gaat het om een vrachtwagen die achterop een file rijdt op de autosnelweg."

In 2008 kwam één persoon om in een aanrijding in de file. Vorig jaar ging het om vijf slachtoffers. Touring vindt het een wonder dat bij dit type zware ongevallen niet meer doden vallen, zeker als men ziet uit wat een verhakkelde voertuigen de slachtoffers vaak worden gehaald.

Touring erkent dat een en ander te maken heeft met het steeds drukker wordende vrachtverkeer en de transitrol die België speelt in internationale transporten. "Daar valt weinig aan te doen. Je kan zomaar niet gaan ingrijpen in het economische leven en de goederenstroom", aldus Touring.

Met name wegwerkzaamheden en eerdere incidenten zijn verantwoordelijk voor file ongevallen. Ondanks het feit dat de wegwerkzaamheden op een bijzonder professionele manier worden aangekondigd en erg zijn verbeterd, is het blijkbaar niet uit te sluiten dat een voertuig inrijdt op de voor de wegqwerkzaamheden staande file. Maar veruit het grootste aandeel van dit type ongevallen is het inrijden op een file die wordt veroorzaakt door een eerder ongeval.

Touring zegt dat het zeer belangrijk is om verder te blijven investeren in dynamische snelheidsborden die op voorhand aangeven dat er een file staat, hoeveel de snelheid moet worden vertraagd en om wat voor incident dat het gaat.

“Maar chauffeurs kunnen ook echt afgeleid zijn, oververmoeid of verstrooid. Daarom moeten elektronische veiligheidssystemen in de voertuigen veel meer gepromoot en aangeraden worden. We spreken dan over de noodrem die werkt met sensoren en over de signalen die een geluid geven wanneer men in slaap dreigt te vallen. Het is noodzakelijk dat (vrachtwagen)bouwers daar meer onderzoek naar doen en hun voertuigen uitrusten met deze rij-assistentie toestellen." 

Tenslotte vraagt Touring dat er meer gebruik wordt gemaakt van ribbelstroken die de chauffeurs letterlijk wakker schudden. “Dat kan worden overwogen bij wegwerkzaamheden."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden