Clicky


Vlucht 4U9525 van Germanwings stort neer met 144 passagiers

Vlucht 4U9525 van Germanwings stort neer met 144 passagiers
24-03-2015 11:56 | Burgerluchtvaart | auteur Hans Kruizinga

PARIJS - Luchtvaartmaatschappij Germanwings heeft dinsdag bevestigd dat een Airbus A320 uit Barcelona op weg naar Düsseldorf is neergestort in de Franse Alpen. Aan boord bevonden zich 144 passagiers en zes bemanningsleden.

De Franse president François Hollande vreest dat niemand het ongeluk met de Duitse Airbus in de Franse Alpen heeft overleefd. Dat heeft hij dinsdag in een korte verklaring in Parijs gezegd.

Het toestel is in een afgelegen gebied op zo'n tweeduizend meter hoogte neergestort. Onder de slachtoffers is waarschijnlijk een flink aantal Duitsers. Reddingswerkers en de Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve zijn onderweg naar de rampplek bij het plaatsje Meolans-Revels. Cazeneuve wordt vergezeld door de Duitse ambassadeur, Susanne Wasum-Rainer. Of er ter plaatse ook mensen zijn omgekomen of gewond geraakt is nog onduidelijk. In het gebied ligt het populaire skiresort Pra Loup.

"Dit is een tragedie op ons grondgebied", aldus Hollande, die zijn medeleven heeft betuigd aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De Spaanse koning Felipe en zijn vrouw waren al in Frankrijk voor een eerder gepland bezoek en zijn momenteel op bezoek bij Hollande.

De Duitse regering stuurt drie mensen naar Frankrijk om te helpen bij het onderzoek, zei een woordvoerder. De autoriteiten zijn bezig de identiteit van de passagiers te achterhalen.

Volgens de politiechef in Digne-le-Bains, zo'n zeventig kilometer van Meolans-Revels, was het dinsdag bewolkt maar hing het wolkendek niet bijzonder laag. Ook was er voor zover bekend geen sprake van turbulentie in het gebied.

De topman van Lufthansa, waar Germanwings een dochterbedrijf van is, liet weten nog niet over meer informatie te beschikken. "Mijn medeleven gaat uit naar alle familieleden en vrienden van onze passagiers en bemanningsleden op vlucht 4U 9525", aldus Carsten Spohr. "Als onze angsten worden bevestigd is dit een donkere dag voor Lufthansa. We hopen dat er overlevenden worden gevonden."

De Airbus 320 van de Duitse prijsvechter Germanwings was onderweg van Barcelona naar Düsseldorf toen het toestel neerstortte. Rond 10.45 uur zond het toestel een noodsignaal uit, zei een Franse woordvoerder.

Het is nog niet duidelijk of er Nederlanders aan boord waren van het vliegtuig dat in het zuiden van Frankrijk is neergestort. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is geschrokken van het bericht dat de Airbus A320 van de Duitse maatschappij Germanwings is neergestort en zoekt uit of er Nederlanders bij betrokken zijn, zei een woordvoerder van het departement.

Germanwings is een Duitse low-cost luchtvaartmaatschappij met thuisbasis Keulen. Germanwings is een maatschappij van de Lufthansa Groep en vliegt met toestellen van het type A319-100, Airbus A320-200 en Bombardier CRJ900. De vliegmaatschappij werd in het jaar 1997 onder de naam Eurowings Flug GmbH als dochter van Eurowings AG opgericht en in 2002 werd de naam veranderd in Germanwings. In Eurowings AG had Lufthansa weer een aandeel van 49 procent. (Novum/AP)