Clicky


Oostkolk weer beschikbaar, primeur gloort

Oostkolk weer beschikbaar, primeur gloort
23-03-2015 13:46 | Algemeen | auteur Hans Kruizinga

RILLAND - Na drie weken lang werk aan de Kreekraksluizen bij Rilland is de stremming van de Oostkolk afgelopen nacht opgeheven. Over enkele maanden moet de sluis op afstand bediend kunnen worden. Tot en met 10 mei zijn de Oost- en Westkolk weer beschikbaar voor de scheepvaart waarna er een tweede stremming zal volgen. De ombouw van de Kreekraksluizen ligt momenteel op schema, dat laat Binnenvaart Logistiek Nederland op de site weten.

Uitgebreide testen tijdens de ombouw en de stremming moeten een betrouwbaar en veilig sluisbedrijf garanderen. In de nazorg wordt er alles aan gedaan om eventuele kinderziektes te voorkomen en te verhelpen, hierdoor zou het scheepverkeer minimaal hinder ondervinden van de ombouw.

Nu de Oostkolk onder handen is genomen, is tussen 11 en 31 mei de Westkolk aan de beurt, dan is slechts de Oostkolk beschikbaar voor de scheepvaart.

Primeur

De sluizen bij Rilland worden de eerste grote sluizen in Nederland die op afstand bediend kunnen gaan worden vanuit een Nautische Centrale. Dit zal naar verwachting vanaf eind juli gaan gebeuren. Vanuit hoge masten houden camera's de sluizen in de gaten. Ook de besturing is geoptimaliseerd. Er zijn bovendien installaties aangepast aan de huidige regelgeving voor onder andere machineveiligheid.
 
Na dit project zullen de Postbrug en de Vlakebrug over het Kanaal door Zuid-Beveland en de sluizen in Terneuzen aan de beurt komen.

©Foto: Wikimedia