Clicky


'De bubbel kan lang doorgaan'

'De bubbel kan lang doorgaan'
20-03-2015 19:44 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De aandelen staan hoog genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs, nu de AEX-index voor het eerst sinds zeven jaar door de 500 punten is geschoten. "We zitten weer in een bubbelscenario", constateert Cees Smit, algemeen directeur, vermogensbeheerder en fondsmanager bij de Today's Groep.

Smit: "Ja, de markt staat heel hoog, mede dankzij de extreem lage rente. Europa heeft het goed gedaan de laatste tijd. Ondanks wat onderhuidse problemen zoals de schuldenkwestie in Griekenland, het conflict in Oekraïne en de olieprijs die op een heel laag niveau staat."

De handelaar verwacht dat er binnen nu en een jaar ook wel een correctie zal komen. "De vraag is alleen; gebeurt dat bij 500 of bij 600 punten." Maar dat hoeft volgens hem voor beleggers geen reden te zijn niet alsnog in te stappen in aandelen. "We zien nog veel beleggers starten." De beginnende belegger raadt hij aan te kiezen voor veilige fondsen zoals clickfondsen, waarbij je een eventueel verlies kunt maximeren op bijvoorbeeld 10 procent.

Fondsen die het aandelenbezit spreiden, ziet hij momenteel niet als 'veilig'. "Als de koersen naar beneden gaan, dan gaat alles naar beneden." Ook grote multinationals als Shell zou Smit niet als 'veilige' belegging willen aanmerken. "De olieprijs is de laatste tijd enorm gedaald. Je moet je wel afvragen wat zo'n olieveld dan nog waard is."

Hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger is niet verbaasd over de hoge stand van de AEX. Het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) leningen op te gaan kopen bij banken, waaronder staatsobligaties, heeft een drukkend effect op de toch al lage rente, stelt hij. "De rendementen op spaargelden worden verder gedrukt, waardoor je spaarders als het ware dwingt in aandelen te gaan."

Ook volgens Eijffinger is er sprake van een bubbel, "maar deze bubbel kan lang doorgaan". Zolang het opkoopprogramma van de ECB doorloopt zullen individuele beleggers in aandelen blijven stappen, stelt hij. "Maar des te langer de bubbel duurt, des te groter zal ook de klap zijn."

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil niet proberen "de huidige markt te peilen". Het is duidelijk dat door de lage rentes spaarders een duwtje in de rug krijgen naar beleggen, ziet ook adjunct-directeur Errol Keyner. "Maar wij zeggen er als VEB eigenlijk nooit iets over, want wij weten het ook niet."

Keyner: "Als beleggen niet je hobby is, adviseren wij iedere maand een bepaald bedrag opzij te leggen in een fonds voor de lange termijn. Op termijn rendeert dat uiteindelijk het best. Wat je nooit moet doen, is geld lenen om daarmee te beleggen." (Novum)