Clicky


Bewolking verpest zonsverduistering

Bewolking verpest zonsverduistering
20-03-2015 11:44 | Buitenland | auteur De Redactie

TÓRSHAVN - Een dikke wolkenlaag heeft vrijdag op de Faeröer aan duizenden mensen het zicht ontnomen op de totale zonsverduistering. Dat weerhield hen er niet van op het moment waarop de hoofdstad Tórshavn in duisternis gedompeld werd in een uitgelaten juichen los te barsten. Na twee minuten en 45 seconden was het natuurfenomeen weer voorbij.

Hotelkamers werden al jaren geleden geboekt door eclipsfanaten die in de archipel hoopten een volledige zonsverduistering te kunnen bekijken. De volgende keer dat dit kan is pas op 12 augustus 2026.

"Het was een behoorlijke domper dat we de zon niet konden zien", zei Janaki Lund Jensen, die speciaal vanuit Kopenhagen naar de Faeröer was gekomen voor het natuurverschijnsel.

Op Spitsbergen had hij meer kans op succes gehad. In deze Noorse poolarchipel was het onbewolkt. Beide eilandengroepen waren de enige plekken ter wereld waar de zon volledig verscholen ging achter de maan.

Elders in Europa en delen van Azië en Afrika was een gedeeltelijke eclips te zien. Tenminste, alleen op plekken die niet schuil gingen onder een dik wolkenpak. (Novum)