Transport Online - Gevangenisstraffen geëist voor geweld tegen NS-personeel Almelo

Gevangenisstraffen geëist voor geweld tegen NS-personeel Almelo

Gevangenisstraffen geëist voor geweld tegen NS-personeel Almelo
18-03-2015 16:51 | Criminaliteit | auteur Marcel van der Voort

ALMELO - Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft woensdag een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 30-jarige man uit Rijssen en 9 maanden gevangenisstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, tegen een 20-jarige man uit Schiedam voor geweld tegen een NS-conducteur en -machinist in december 2014.

De mannen zouden op dinsdagavond 2 december 2014 een vrouw in de trein lastiggevallen hebben. Volgens de conducteur stelden ze zich agressief op en hadden ze geen geldig vervoersbewijs. Op het station in Almelo ontstond een schermutseling. Daarbij werd vervolgens de conducteur agressief benaderd en viel hij op de grond. Terwijl hij daar lag, werd hij gestompt en geslagen door de 30-jarige verdachte. Die nam daarbij ook nog enkele spullen van de conducteur weg. Een machinist die te hulp schoot, werd eveneens gestompt en geslagen door de andere verdachte. Beide slachtoffers liepen verwondingen aan het hoofd en gezicht op. “Het had echter ook heel anders kunnen aflopen. Het letsel had nog veel zwaarder kunnen zijn,” aldus de officier van justitie.

De officier van justitie: “Het OM tolereert geen agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak, zoals deze NS-medewerkers, en neemt dit hoog op. We vinden dit onacceptabel. Juist omdat deze mensen zorgen voor de veiligheid van een ieder in en rond de trein en zij ongehinderd hun werk moeten kunnen doen. Ze kunnen zich niet aan agressie onttrekken en verdienen daarom extra bescherming. Bij agressie of geweld tegen werknemers met een publieke taak, zoals NS-personeel, geldt bij de beoordeling van de strafzaak het reguliere beleid: een verzwaringsfactor van 200 procent.”

Zware mishandeling

Het OM acht in de zaak van de 30-jarige man poging zware mishandeling, diefstal en belediging wettig en overtuigend bewezen en vindt een straf van 15 maanden gevangenisstraf, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, met eenproeftijd van 2 jaar en bijzondere voorwaarden passend. In de zaak van de 20-jarige man acht het OM ook poging zware mishandeling bewezen en is een straf geëist van 9 maanden gevangenisstraf waarvan 4 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar en bijzondere voorwaarden. Bij de strafeisen is uitgegaan van de richtlijn, de mate waarin beiden geweld hebben gebruikt en hun persoonlijke omstandigheden. Ook moeten beiden een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.

De rechtbank Overijssel, locatie Almelo, doet over twee weken uitspraak.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,288

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions