Clicky


Sauber moet Van der Garde laten racen

Sauber moet Van der Garde laten racen
12-03-2015 11:15 | Sport | auteur De Redactie

MELBOURNE - Autocoureur Giedo van der Garde heeft donderdag in Australië ook het hoger beroep tegen Formule 1-renstal Sauber gewonnen. Het betekent dat het Zwitserse team de Nederlander dit weekeinde moet laten rijden in de eerste race van dit jaar, de Grand Prix van Australië in Melbourne. Van der Garde haalde woensdag ook al zijn gelijk in het kort geding dat hij had aangespannen bij de rechtbank van de staat Victorie. Volgens de rechters heeft de Amsterdammer een geldig racecontract voor dit jaar bij Sauber.

Sauber is nu aan zet, liet de 29-jarige Nederlander na de zitting weten vanuit Australië. "Ik hoop dat Sauber nu zo snel mogelijk contact opneemt. Dat zullen ze nu toch een keer moeten doen en ik hoop dat ik dan weer achter het stuur van de auto kan kruipen. We hebben nu alles gewonnen. Ik ben daar heel blij mee. Ik denk dat we heel sterk staan."

Van der Garde reed in 2013 een heel seizoen in de koningsklasse van de autosport bij Caterham. Vorig jaar was hij test- en reserverijder bij Sauber. In zijn contract was opgenomen dat hij een van de vaste rijders in 2015 zou worden. Tot zijn verbazing legde het team voor dit seizoen twee andere coureurs vast: de Zweed Marcus Ericsson en de Braziliaan Felipe Nasr. Zij brachten miljoenen aan sponsorgelden mee die het in financiële nood verkerende team goed kon gebruiken.

Van der Garde gaf wel toe dat het kort dag wordt voor de eerste race van zondag. "Maar binnen een paar uur kan er nog steeds een voor mij passend stoeltje worden gemaakt. De eerste training is vrijdagmiddag ook pas om 12.30 uur. Dat zal voor mij geen probleem zijn. Ik heb de afgelopen maanden keihard getraind. Ik ben hier gekomen om te racen en ik ben er klaar voor."

De Amsterdammer moet ook nog een superlicentie zien te regelen voor de eerste training. Zonder dat document mag hij niet in de Formule 1 racen. "De superlicentie is een formaliteit en alleen wat papierwerk."

De slepende affaire krijgt vrijdag overigens nog een vervolg. Om er zeker van te zijn dat Sauber ook daadwerkelijk het vonnis uitvoert en in actie komt om de zaken voor Van der Garde in orde te brengen, is de Nederlander nog een rechtszaak begonnen. Als Sauber voor vrijdag 10.30 uur lokale tijd nog steeds niets heeft gedaan, wil Van der Garde beslag kunnen leggen op de bezittingen van het raceteam. (Novum)