Clicky


Europees Parlement stemt in met nieuwe regelgeving maten en gewichten vrachtwagens

Europees Parlement stemt in met nieuwe regelgeving maten en gewichten vrachtwagens
10-03-2015 18:13 | Transport | auteur De Redactie

BRUSSEL - Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een regelgeving die het fabrikanten toestaat om de maten en gewichten van vrachtwagens te vergroten als dat de wegveiligheid en milieuprestaties verbetert.

De wijziging van de richtlijn voor maten en gewichten, de zogenoemde vervoersrichtlijn uit 1996, geeft fabrikanten nieuwe mogelijkheden om de wegveiligheid en brandstofefficiëntie te vergroten. Zo zouden rondere vrachtwagencabines het gezichtsveld van de chauffeur kunnen vergroten en kunnen aerodynamische kleppen achter aan de vrachtwagen helpen met het terugdringen van het brandstofverbruik en de uitstoot van uitlaatgassen.

De extra lengte van 15 centimeter die nu toegestaan gaat worden voor intermodale transporten van 45-voets containers zal het goederentransport vergemakkelijken. Om zicht te houden op de gewichtsgrenzen, zou het door deze richtlijnen mogelijk moeten worden dat de data op ingebouwde gewichtssensoren ook in te zien zijn door de chauffeur.

Om te kunnen reageren op veranderingen in de markt, evalueert de Europese Commissie de richtlijnen drie jaar na de omzetting ervan in nationale wetgeving.