Clicky


Werk aan Waalbrug A50 gaat veel langer duren

Werk aan Waalbrug A50 gaat veel langer duren
10-03-2015 11:37 | Wegwerkzaamheden | auteur De Redactie

ARNHEM - Het werk aan de brug over de Waal bij Ewijk in de snelweg A50 gaat veel langer duren dan was gepland. De nieuwe oeververbinding met tweemaal vier rijstroken zou in 2015 klaar zijn, maar dat is geen reële optie meer. Dat bevestigde een woordvoerster van Rijkswaterstaat dinsdag na berichtgeving in De Gelderlander.

De A50 tussen Renkum en Ewijk is een bekend fileknelpunt. Dagelijks rijden volgens Rijkswaterstaat 110.000 voertuigen over de brug. Om een einde te maken aan de opstoppingen wordt het snelwegdeel verbreed naar vier rijstroken in beide richtingen. Daarvoor is de bouw van een nieuwe oeververbinding naast de oude brug nodig.

De vertraging komt door het vervangen van de ophangkabels ofwel tuien aan de oude brug. Dat werk is nooit eerder in Europa gedaan en blijkt veel meer tijd te vergen dan gedacht. De klus verloopt goed, maar is nog niet eens op de helft. Daarna volgt nog werk aan het wegdek.

Rijkswaterstaat begon in 2010 aan de verbreding van de A50. In 2013 ging de nieuwe Waalbrug voor verkeer open, waarna gewerkt kon worden aan het optillen en aanpassen van de oude brug. Als alles klaar is rijdt het verkeer naar het zuiden over de nieuwe brug en het verkeer in de andere richting gebruikt de oude brug. Het hele karwei kost ongeveer 260 miljoen euro. De dienst denkt in mei te kunnen zeggen hoelang het werk nog gaat duren. (Novum)