Clicky


Rutte spreekt zich uit: handen af van PVV'ers

Rutte spreekt zich uit: handen af van PVV'ers
09-03-2015 18:39 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG/VOLENDAM - Stenen door de ruiten en bekladde gevels. Meerdere kandidaten die op de kieslijsten van de PVV staan hebben tijdens de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen met zulke aanvallen te maken gekregen. Premier Mark Rutte sprak er maandag zijn afschuw over uit. ,,Handen af van alle kandidaten'', zei hij.

Rutte noemde specifiek de ,,incidenten tegen PVV-kandidaten'' en zei dat die weerzin bij hem oproepen. Geert Wilders sprak maandag niet van incidenten, maar van "aanslagen en geweld''. De PVV-leider verweet de premier en de rest van zijn Haagse collega's het probleem ,,dood te zwijgen'' en stelde dat zijn kandidaten bescherming nodig hebben.

Inmiddels hebben meerdere politici zich wel tegen de dreigementen aan het adres van PVV'ers uitgesproken. GroenLinks-leider Bram van Ojik zei op BNR dat Wilders groot gelijk heeft dat hij pleit voor betere bescherming van zijn kandidaten in de provincie. "Wilders maakt het ons niet altijd makkelijk om sympathie en begrip op te brengen'', zei Van Ojik erbij. ,,Maar het is idioot dat een democratisch gekozen politicus 24 uur per dag beveiligd moet worden.''

Op dezelfde dag dat Rutte zijn oproep tot "respect voor alle kandidaten'' deed, werd in Etten-Leur de woning van PVV-kandidaat Jake Owen Raats bekogeld met een steen. Het was niet de eerste keer: de politie kreeg al zes eerdere meldingen van dergelijke aanvallen op het huis van de PVV'er. Raats zag naar eigen zeggen drie jongeren wegfietsen. Er is nog niemand opgepakt.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), het Openbaar Ministerie en het ministerie van Veiligheid en Justitie houden de veiligheid van kandidaten ,,nauwlettend'' in de gaten. Niet alleen in Brabant, maar ook in Friesland en Zeeland werden huizen van PVV-kandidaten beklad. Ook daarvoor zit nog niemand vast.

Wilders was maandag op campagne in een plaats die hem de afgelopen jaren wel gunstig gezind was: Volendam. Daar was de PVV vorig jaar bij de verkiezingen voor het Europees Parlement met 35 procent van de stemmen veruit de grootste partij. (Novum)