Clicky


Grootste rampenoefening ooit van Rode Kruis

Grootste rampenoefening ooit van Rode Kruis
09-03-2015 09:31 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Het Nederlandse Rode Kruis oefent komende week voor het eerst met het nieuwe burgerhulpnetwerk Ready2Help, waar bijna vijfduizend mensen bij zijn aangesloten. Het is de grootste rampenoefening ooit van de organisatie. Het gaat om een oefening met het oproepsysteem, een praktijktraining en een online-oefening van het netwerk.

De mensen die bij het netwerk zijn aangesloten zijn bereid om bijvoorbeeld tijdens een watersnoodramp zandzakken te komen vullen als daar om wordt gevraagd. Bij een dergelijke ramp is het voor het Rode Kruis van belang via de telefoon of sms een beroep te doen op veel mensen tegelijk. In landen als Oostenrijk is het al een beproefde methode.

Iedereen die zich heeft aangemeld voor Ready2Help ontvangt deze week een sms en een telefonische oproep om te oefenen met het oproepsysteem. Voor het praktijkgedeelte wordt een groep mensen gevraagd zich op een bepaalde locatie in het land te melden om daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken. Daar wordt een rampscenario in scène gezet, waarbij Ready2Help-deelnemers worden ingezet.

De plaats en tijd van de praktijkoefening maakt het Rode Kruis nog niet openbaar, omdat noodsituaties ook niet worden aangekondigd. ,,Om het netwerk goed te kunnen testen, hebben we zoveel mogelijk participanten nodig. Met een goed voorbereid netwerk kunnen we echt het verschil maken voor mensen in nood en schade van rampen zoveel mogelijk beperken'', zegt directeur Gijs de Vries van het Rode Kruis.

Ook oefent het Rode Kruis met het signaleren van noodberichten op sociale media tijdens een inzet van Ready2Help. "Het uitvoeren van deze online rampenoefening is uniek in Nederland. Nooit eerder zette het Rode Kruis een dergelijk oefening op. Om de online-training zo realistisch mogelijk te laten verlopen, laat de organisatie twitteraars een aantal fictieve tweets versturen alsof ze betrokken zijn bij de ramp.'' Het Rode Kruis maakt later bekend hoe de oefening is verlopen. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 mei t/m zondag 4 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,972
Diesel1,656

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions