Clicky

 
Transport Online - Eerste openbare LNG vulstation van Nederland geopend

Eerste openbare LNG vulstation van Nederland geopend

Eerste openbare LNG vulstation van Nederland geopend
05-09-2012 16:15 | Transport | auteur de redactie
NIEUWEGEIN - Vandaag heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) het eerste openbare LNG vulstation van Nederland geopend. LNG24 levert hiermee in samenwerking met Gemeente Zwolle en Salland Olie een positieve bijdrage aan de verduurzaming van de transportsector. Het vulstation is gevestigd, op het meest duurzame tankstation van Europa, bij Salland Olie op bedrijventerrein de Hessenpoort in Zwolle.

Minister Schultz van Haegen: “Het is belangrijk dat we voor deze schone brandstof een dekkende infrastructuur creëren; zonder vulstations geen transporteurs die op LNG overgaan. Door een toename van vraag en aanbod zal LNG economisch aantrekkelijker worden. Dat past prima bij ons doel om een bepalende speler te zijn bij de internationale overgang naar duurzame mobiliteit.”

Antwan van Echtelt, General Manager van LNG24, is trots op deze mijlpaal in de introductie van LNG: “De transportsector herkent de strategische voordelen van LNG als schone en economisch aantrekkelijke brandstof en investeert daar in toenemende mate in. De bereidheid om te innoveren en om samen te werken vormen de motor achter concrete stappen, zoals de opening van dit eerste openbare LNG vulstation in Nederland. Ik kijk nu al uit naar de realisatie van de volgende LNG vulstations.”Voordelen van LNG
LNG (Liquefied Natural Gas) is vloeibaar gemaakt aardgas. Deze brandstof, die al tientallen jaren succesvol wordt ingezet in andere landen is schoner, stiller en prijsstabieler dan diesel.

- Door de schone verbranding is er 90% minder uitstoot van fijnstof en stikstof en gaat de CO2 uitstoot met 15% omlaag. Hierdoor voldoet LNG nu al aan de voorgestelde euro 6 emissie-eisen.
- Doordat de LNG motor 50% stiller is dan de een dieselmotor kunnen wegvervoerders Piek-gecertificeerd worden zodat ze ook buiten de venstertijden mogen laden en lossen.
- Omdat aardgas over de hele wereld wordt gewonnen is de prijsstabiliteit van LNG groter dan van diesel.

De Gemeente Zwolle heeft zich ingespannen om de introductie van deze voor Nederland nieuwe, schonere brandstof mede mogelijk te maken. Wethouder Economie René de Heer van Zwolle: "Omdat er geen duidelijke regelgeving was rondom een innovatie als dit LNG vulstation hebben we als gemeente ook enigszins moeten pionieren. Die inzet is de moeite waard gebleken: we zijn er trots op dat Zwolle nu aan de wieg staat van een netwerk van openbare vulstations voor LNG. Innovatie en duurzaamheid komen zo prachtig samen. Omdat we het logistiek centrum van Noordoost-Nederland zijn, biedt dit vulstation een meerwaarde voor een wijde regio."

Meest duurzame tankstation van Europa
LNG24 heeft haar eerste vulstation geopend bij Salland Olie. Naast LNG zijn er op dit station faciliteiten voor CNG-, CO2- en elektrische voertuigen. Hiermee beschikt Zwolle over het meest duurzame tankstation van Europa.

De transporteurs Wezenberg, Nijhof-Wassink, Dasko en St. van den Brink, kunnen tot de eerste klanten worden gerekend. Zij vormen de kopgroep van Nederlandse transporteurs die LNG in het wegtransport als motorbrandstof toepassen. Ook Danmel Transport uit Oosthuizen kiest voor duurzaam transport. Mart de Waard, Directeur Danmel Transport: "LNG is een uitstekende brandstof voor de transportsector. Het is voor ons vooral belangrijk dat er nu LNG vulstations komen, waar we 24 uur per dag en zonder contract terecht kunnen."

LNG24 verwacht later dit jaar openbare LNG vulstations te openen op strategische locaties o.a. in de gemeenten Delfgauw (Zuid Holland) en Veghel (Noord Brabant).

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,942
Diesel1,571

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions