Clicky


Eindhoven spil in internationaal luchttransport Mali

Eindhoven spil in internationaal luchttransport Mali
07-03-2015 15:37 | Luchtvracht | auteur De Redactie

EINDHOVEN - De internationale samenwerking op het gebied van zwaar luchttransport heeft met een gecombineerde vlucht naar Mali een nieuwe dimensie kregen. Vandaag vertrok voor het eerst een C-17-transportvliegtuig met spullen voor zowel de Estse, Finse, Letse, Nederlandse en Zweedse missies. Vliegbasis Eindhoven vormt de komende maanden als verzamel- en vertrekpunt de spil in dit verband.

De Boeing C-17 Globemaster III vliegt met persoonlijke uitrusting van militairen, reserveonderdelen voor voertuigen en helikopters en voeding. In het enorme transporttoestel is plaats voor 16 tot 18 zogenoemde vliegtuigplaten, aluminium van zo’n twee bij drie meter. Nederland neemt acht of negen stuks voor zijn rekening, Zweden zeven of acht en Noorwegen één. Voor deze eerste vlucht heeft laatstgenoemde niets aangeleverd. Deze plaats wordt eenmalig opgevuld door Finland, Estland en Letland. De Finnen vullen ook de volledige terugvlucht. “Dit is precies hoe internationale samenwerking bedoeld is”, laat Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp weten.

Nog efficiënter

De C-17 is een van de drie zware transportvliegtuigen die 12 (NAVO)-partners gezamenlijk aankochten. Iedere deelnemer van de Strategic Airlift Capability heeft een aantal vlieguur per jaar tot zijn beschiking. Nederland is met 500 uur een van de grootste afnemers. Majoor Eelco van Beek, belast met de planning: “Samen vliegtuigen gebruiken, maakt transport al efficiënter. Maar nu gebruiken de landen hun vlieguren ook nog eens efficiënter.”

Gunstigste ligging

Eerder deze week leverden de deelnemende landen hun materieel al af op Vliegbasis Eindhoven. Deze stad is het verzamelpunt vanwege gunstigste ligging ten opzichte van de Scandinavische partners, het Afrikaanse Mali en Hongarije. De C-17 transporttoestellen staan gestationeerd op de Hongaarse Pápa Airbase.

Iedere drie weken

Zoals het er nu naar uitziet, duurt de samenwerking tussen Nederland, Zweden en Noorwegen in ieder geval tot het einde van het jaar. Tot die tijd vliegt er iedere drie weken een volgeladen C-17 van Eindhoven naar de Malinese hoofdstad Bamako. Ook op de terugweg neemt het toestel spullen mee, zoals uitrusting van teruggekeerde militairen. Vanaf Bamako gaan de meeste Nederlandse spullen over de weg en via de lucht naar Gao, waar de Nederlandse hoofdmacht zit.