Clicky


Botsing goederentrein met passagierstrein bij Tilburg

Botsing goederentrein met passagierstrein bij Tilburg [+foto]
06-03-2015 17:12 | Algemeen | auteur De Redactie

TILBURG Een passagierstrein is vrijdagmiddag in Tilburg op een goederentrein gereden. Na de botsing lekte de goederentrein de brandbare stof butadieen, maar dit lek werd door bevriezing snel provisorisch gedicht. Door de botsing rijden er in ieder geval tot zaterdagmorgen geen treinen meer van en naar Tilburg, aldus ProRail.

De passagierstrein reed op de goederentrein in de buurt van het Reitseplein. Dat ligt tussen de stations Tilburg Universiteit en het Centraal Station. In de trein zaten circa veertig mensen. De meesten passagiers werden door de botsing door de trein geslingerd. De treinconducteur liep een hoofdwond op en werd daarvoor in het ziekenhuis behandeld. Zeven andere mensen liepen kneuzingen op, maar hoefden niet naar het ziekenhuis. De 18-jarige Fleur van Erve kwam een uur na de klap bij de trein vandaan gestrompeld met tranen in haar ogen. "Iedereen vloog naar voren. Ik ben met mijn been op een bankje geknald'', vertelde ze. Druk was het niet meer in de stoptrein. De NS liet nog bussen komen naar de plek van het ongeluk, maar alle passagiers waren al uit de trein gehaald en zelf vertrokken.

Drie agenten voelden zich licht in het hoofd, nadat de butadien was gelekt. Ze werden voor controle naar het ziekenhuis overgebracht. Één van hen mocht vrijdag aan het begin van de avond al naar huis. De twee anderen zouden later op de avond mogen vertrekken, aldus een politiewoordvoerster.

Butadieen is een koolwaterstofverbinding die vergelijkbaar is met benzine. Butadieen is wel brandbaar, maar niet gevaarlijk voor de gezondheid. Volgens de Veiligheidsregio is de stof korte tijd en in lage concentraties gelekt. Na het provisorisch dichten van het lek zette de Veiligheidsregio vrijdagavond alle zeilen bij om het gat definitief dicht te maken. Het was vrijdagavond laat onduidelijk hoe lang dat zou duren.

De oorzaak van de botsing is onbekend. Over mogelijke schade aan het spoor kon ProRail nog geen mededelingen doen. Of de treinen van en naar Tilburg zaterdag weer gaan rijden, is nog onduidelijk. De NS raadt reizigers aan de verkeersinformatie in de gaten te houden. (Novum)

©Foto: GinoPress