Clicky


NS: we zijn het zat

NS: we zijn het zat
06-03-2015 16:10 | Algemeen | auteur De Redactie

UTRECHT (Novum) - Er moet nu écht iets worden gedaan tegen de agressie tegen personeel in het openbaar vervoer. Daar lijken politiek, de Nederlandse Spoorwegen (NS) en NS-personeel het wel over eens. De verontwaardiging is groot, na de ernstige mishandeling van een conductrice in de trein van Schiphol naar Hoofddorp in de nacht van donderdag op vrijdag. De vrouw werd zodanig geslagen dat ze met diverse breuken in haar gezicht naar een ziekenhuis is gebracht, waar ze vrijdag wordt geopereerd. Er is een man aangehouden, maar of hij iets met de mishandeling te maken heeft, is nog onduidelijk.

Bonden riepen vrijdag direct op tot actie. Zo zou de spoorwegpolitie moeten terugkomen en moeten de toegangspoorten op de stations dicht, vindt FNV Bondgenoten. NS-directie, ondernemingsraad en vakbonden willen op korte termijn in gesprek met de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid & Justitie), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur). Doel is dat de overheid extra veiligheidsmaatregelen neemt.

Mansveld zelf reageerde vrijdag direct ferm: ,, Blijf met je poten van NS-personeel af.'' Opstelten vindt het ,,vreselijk'' wat er is gebeurd. Het is ,,een ernstige zaak.'' Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) noemt de mishandeling van de conductrice ,,ongehoord''. Dit ,,gaat alle perken te buiten!'', twitterde ze.

Volgens de politie kan de vrouw zich niets meer herinneren van het moment van de mishandeling. Alleen dat ze tussen Schiphol en Hoofddorp haar laatste ronde deed in de trein en in de eerste klas een lastige reiziger tegenkwam die de trein niet uit wilde. Omstanders zagen op het station van Hoofddorp rond dezelfde tijd iemand weglopen. In de buurt hebben agenten een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Of hij iets met de mishandeling te maken heeft, wordt nog uitgezocht.

Vorig jaar kregen 774 medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen (6,6 procent van het personeel) te maken met fysieke agressie tijdens het werk, zoals geweld, spugen en bedreigingen. In 2013 ging het ook om 6,6 procent van het NS-personeel; toen werden 777 NS'ers het slachtoffer.

De Nederlandse Spoorwegen zijn het geweld tegen het personeel meer dan zat. Dat zei directievoorzitter NS Reizigers Marjan Rintel vrijdag tijdens een spoedbijeenkomst met spoorpersoneel en bonden naar aanleiding van de ernstige mishandeling van een hoofdconducteur in de nacht van donderdag op vrijdag.

In een personeelsruimte bij station Hoofddorp werden de directe collega's van het 44-jarige slachtoffer bijgepraat. De ondernemingsraad en vakbonden riepen de politiek op niet langer weg te kijken, maar nu echt iets te doen tegen de toenemende agressie tegen NS-personeel.

,,Dit raakt ons enorm. Dit is schokkend en onacceptabel", sprak Rintel namens de vervoerder. ,,Onze mensen moeten in veiligheid en vrijheid hun werk kunnen doen." Zij zei dat tegenwoordig gemiddeld twee NS-medewerkers per dag met agressie of geweld worden geconfronteerd. ,,Er moet iets gebeuren. Maar daar hebben we de politiek bij nodig." (Novum)