Maximakanaal: Flinke besparing transportkosten en uitstoot, maar het kan nog beter

Maximakanaal: Flinke besparing transportkosten en uitstoot, maar het kan nog beter
06-03-2015 09:32 | Algemeen | auteur De Redactie

ZOETERMEER - Naar aanleiding van de openstelling van het Maximakanaal en de verruiming van de Zuid-Willemsvaart, heeft Panteia een doorrekening gemaakt van de effecten op transportkosten en de uitstoot van emissies. Er blijkt een flinke daling van de transportkosten mogelijk te zijn, en tevens wordt er jaarlijks 380 ton minder CO2 uitgestoten. Een groot deel van de potentie blijft echter onbenut, doordat de gemeentelijke havens niet op diepgang gebracht zijn. Besluit men deze havens uit te diepen, dan is een aanvullende besparing mogelijk van 350 ton CO2 per jaar.
 
Transportkosten

Uit de berekeningen blijkt dat verladers in Veghel een aanzienlijke daling van de transportkosten zullen kennen. Deze daling doet zich met name voor bij verladers die hun goederenstromen vanaf de Rijn en vanuit de zeehavens aanvoeren. Voor vervoersstromen vanaf de Maas blijft de daling van de transportkosten beperkt. Ook hier geldt dat door uitdieping van de gemeentelijke havens een aanzienlijk grotere besparing te behalen is. De extra besparing bedraagt, bij een verdieping van de havens, zo’n zestien procent van de besparing die nu al gerealiseerd wordt. Met name de betonindustrie kan hiervan profiteren.
 
Vervoersmarkt

De openstelling van het Maximakanaal heeft invloed op de vervoersmarkt van de kleine en de middelgrote scheepstypen. Voor middelgrote schepen wordt het vaargebied vergroot: zij profiteren van bijna één miljoen ton extra aan ladingaanbod per jaar. Hierdoor neemt de overcapaciteit in deze deelmarkt van de binnenvaart af. Anderzijds zien de Kempenaars – de oorspronkelijke schepen op het kanaal – hun markt inkrimpen. Dit leidt naar verwachting tot een overcapaciteit van 34 schepen in dit segment.
 Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,768
Diesel1,469

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden