Clicky


Ambassadeur VS aangevallen in Seoul

Ambassadeur VS aangevallen in Seoul
05-03-2015 09:50 | Buitenland | auteur De Redactie

SEOUL - De Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Korea, Mark Lippert, is bij een aanval door een man met een mes gewond geraakt. De aanvaller haalde met het steekwapen uit naar het gezicht en de pols van de diplomaat, terwijl hij schreeuwend een herenigd Noord- en Zuid-Korea eiste.

Op beelden van het voorval is te zien hoe Lippert zijn rechterhand tegen de wond in zijn gezicht drukt en verschrikt naar zijn bebloede linkerhand kijkt. Lippert kreeg in het ziekenhuis tachtig hechtingen, maar verkeert volgens de ambassade in stabiele toestand. Door schade aan zenuwen en pezen in zijn hand ondervindt hij mogelijk enkele maanden motorische problemen.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken veroordeelde de aanval, die plaatsvond bij een kunstcentrum in het hart van Seoul. De ambassadeur zou daar een lezing geven over het vooruitzicht op vrede op het verdeelde Koreaanse schiereiland. De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye sprak van een aanval op het Zuid-Koreaans-Amerikaanse bondgenootschap.

De verdachte is door de politie aangehouden. Hij gebruikte voor de aanval een mes van zo'n 25 centimeter lang. De man heeft volgens bronnen bij de politie een verleden van geweldsdelicten. (Novum/AP)