Clicky


SoloProtect maakt 'alleenwerken' in transportsector veiliger

SoloProtect maakt 'alleenwerken' in transportsector veiliger
04-03-2015 10:25 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

ROERMOND - Jaarlijks vinden in Nederland circa 120.000 bedrijfsongevallen plaats. Mensen die alleen werken – zoals chauffeurs en koeriers – lopen het grootste risico op een bedrijfsongeval.  Veiligheidsdienst SoloProtect introduceert voor de alleenwerker in de transportsector de Identicom, een wereldwijd beproefd concept dat nu ook in Nederland op de markt is.

De Inspectie SZW heeft vorig jaar 2.086 bedrijfsongevallen onderzocht waarbij (minimaal) een zwaargewonde is gevallen, 74 zelfs met dodelijke afloop. Zeker in de transportsector, met veel alleenwerkers, zijn de veiligheidsrisico’s groot.

Chauffeurs werken alleen en doorgaans buiten het zicht van collega’s. Als er iets met hen gebeurt, is er vaak niemand in de buurt die te hulp kan schieten.  De Identicom van veiligheidsdienst SoloProtect helpt de chauffeur onderweg. Bij een ongeval, overval of noodsituatie kan hij met één druk op de knop alarm slaan, waardoor veel leed voorkomen kan worden.

De Identicom is een onopvallend hulpmiddel dat er uit ziet als een houder voor een identiteitskaart. Dat maakt het gebruik gemakkelijk en discreet. De alleenwerker kan met één druk op de knop alarm slaan. De Identicom is uitgerust met technieken zoals GSM en GPS waardoor altijd exact te traceren is waar de chauffeur in nood zich bevindt, ook als die niet in de vrachtwagen zit. Via SoloProtect staat hij 24 uur per dag, 7 dagen per week, in direct contact met de alarmcentrale voor situaties waarin hulp nodig is - ook internationaal. De medewerker van de NCP-gecertificeerde alarmcentrale zal meeluisteren en direct hulpdiensten inschakelen, zoals politie of ambulance, wanneer dit nodig is. Er wordt bovendien een opname gemaakt, die de werkgever kan opvragen voor bijvoorbeeld training of bij een juridisch geschil.

Overigens slaat de Identicom dankzij de ingebouwde valdetectie ook automatisch alarm wanneer de chauffeur valt of onwel wordt en op de grond blijft liggen en niet meer in staat is zelf alarm te slaan.

Werkgeversrisico’s terugdringen

"Als werkgever wil je de zekerheid dat je mensen veilig kunnen werken en ook onderweg in geval van nood direct hulp kunnen inschakelen. Daar zorgen wij voor", zegt Jeroen van Acquoy, Business Development Director.

De Identicom is een praktisch instrument dat bijdraagt aan het terugdringen van werkgeversrisico’s. Volgens het CBS is bij ruim een kwart van de bedrijfsongevallen het letsel zo ernstig dat het ziekteverzuim langer is dan een maand, niet zelden leidt het tot (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. En met de komst van de nieuwe Ziektewet betalen werkgevers forse premies voor ziekte en arbeidsongeschiktheid van werknemers. Naast mogelijke reputatieschade, en nog afgezien van mogelijke schadeclaims vanwege werkgeversaansprakelijkheid, raakt een bedrijfsongeval werkgevers dus direct in de portemonnee.

Identicom is praktisch arbo-instrument

SoloProtect biedt met de Identicom werkgevers een praktisch instrument om hun alleenwerkers beter te beschermen en betrekt hierbij naast de alleenwerkers, de leidinggevenden en andere belanghebbenden zoals de politie. Daarmee ontzorgt SoloProtect de werkgever bij naleving van de Arbowet en Zorgplicht, die werkgevers oplegt adequate maatregelen te nemen om te voorkomen dat een werknemer iets overkomt.

Van Acquoy: "Onze klanten merken dat zij met de Identicom veel persoonlijk leed bij hun medewerkers kunnen voorkomen en grote financiële risico’s voor het bedrijf kunnen afwenden."

En dat voor een maandelijks bedrag dat te vergelijken is met een ‘vrij bellen’-abonnement voor mobiel bellen waarbij ook de telefoon wordt geleverd.

Wereldwijd, sinds 2014 ook in Nederland, voelen dagelijks ruim 135.000 mensen in sectoren als de gezondheidszorg, detailhandel, huisvesting, horeca, bouw, transport en openbaar vervoer en financiële dienstverlening zich veilig tijdens hun werk omdat zij zich beschermd weten door de Identicom.