Clicky


1600 drankrijders ontsnapt aan alcoholslot

1600 drankrijders ontsnapt aan alcoholslot
26-02-2015 09:53 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Ruim 1600 automobilisten zijn de afgelopen maanden aan een alcoholslot ontsnapt. Ze zijn betrapt met te veel alcohol op en aangemeld bij het CBR, maar omdat de minister het alcoholslotprogramma tijdelijk bevroren heeft, hebben ze geen alcoholslot moeten laten inbouwen, ook al voldeden ze aan de criteria daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Het gaat om bestuurders die betrapt zijn met tussen de 1,3 en 1,8 promille alcohol in hun bloed. Bij jonge bestuurders ligt de ondergrens op 1 promille. Deze mensen hebben wel een boete of een rijontzegging gekregen. Een CBR-woordvoerster noemt het 'jammer voor de verkeersveiligheid dat de maatregel nu even in de koelkast staat'.

In oktober meldde minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) dat het alcoholslot voorlopig niet wordt opgelegd, in afwachting van definitieve duidelijkheid van de Raad van State over de sanctie. Komende woensdag doet die uitspraak.

Sinds de start van het alcoholslot eind 2011 is de maatregel al ongeveer 12.000 keer opgelegd. Een kleine 1000 mensen hebben het programma succesvol beëindigd. Momenteel rijden er 5260 mensen rond met een alcoholslot.

In september oordeelde het gerechtshof dat een automobilist die een alcoholslot moet laten inbouwen, niet voor dezelfde overtreding ook nog eens voor de rechter mag worden gesleept. Hij zou dan twee keer voor hetzelfde feit bestraft worden, en dat mag niet. Komende dinsdag doet de Hoge Raad uitspraak in een strafzaak die draait om de vraag of iemand die verplicht deelneemt aan het alcoholslotprogramma, daarnaast strafrechtelijk mag worden vervolgd.

De vraag is nog of de 1600 mensen de dans definitief ontspringen, of later alsnog een alcoholslot opgelegd krijgen, afhankelijk van de uitspraken van de Hoge Raad en de Raad van State. De woordvoerster van het CBR zei desgevraagd dat ze hier niet op vooruit kon lopen.

In oktober zei de minister dat de mensen die voor het alcoholslot in aanmerking komen, daar niet van zijn gevrijwaard. "Ze krijgen niet nu, maar misschien over een tijdje een alcoholslot", zei Schultz toen. (Novum)