Clicky


Bedreiging op Facebook leidt bijna tot ontslag van magazijnmedewerker

Bedreiging op Facebook leidt bijna tot ontslag van magazijnmedewerker
25-02-2015 09:40 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - "Ik wil ook nog iemand op zijn bek slaan die ervoor gezorgd heeft dat ik thuiszit. Kan lang duren of kort maar die klappen gaat die krijgen linksom of rechtsom." Die tekst van een magazijnmedewerker op Facebook leidde voor hem bijna tot ontslag op staande voet. CNV Vakmensen weet dit uiteindelijk via een bodemprocedure via de rechter te voorkomen.

"Het blijkt maar weer eens hoe voorzichtig je moet zijn op social media", zegt Trudy Emons, rechtshulpverlener bij CNV Vakmensen. "Voor je het weet ontspoort het volledig, zoals in dit geval."

Conflict

Het verhaal begint in oktober 2013. Magazijnmedewerker Frans H. krijgt na een hoog opgelopen conflict met zijn leidinggevende op staande voet ontslag. Met hulp van CNV Vakmensen wordt dat teruggedraaid en wordt er een regeling getroffen: Frans gaat per 1 april 2014 uit dienst. Hij hoeft niet te komen werken, maar krijgt wel salaris en een ontslagvergoeding van 20.000 euro.
 
Op 1 december 2013 krijgt hij tijdens het sportvissen een ongeluk, waarbij hij een dubbele beenbreuk oploopt. Vijf weken later, op 5 januari, reageert hij op een Facebook-bericht van een vriend, die klaagt over z'n werk. Frans is het thuiszitten inmiddels flink zat.

"Geef mij maar werk pfff vijf weken zitten en slapen grrr word ik gek van", reageert hij op Facebook.

Om daarna te vervolgen: "Plus ik wil ook nog iemand op zijn bek slaan die ervoor gezorgd heeft dat ik thuiszit. Kan lang duren of kort maar die klappen gaat die krijgen linksom of rechtsom. Zodra die in Gorinchem komt te wonen zal ik zorgen dat die iedere dag klappen gaat krijgen."

Niet verstandig

Een balorige reactie, doelend op degene die het visongeluk had veroorzaakt. "Niet verstandig om zoiets op Facebook te zetten, want het pakte totaal verkeerd uit", zegt Emons. "De leidinggevende met wie hij eerder het conflict had gehad, kreeg het bericht onder ogen en voelde zich bedreigd. Hij dacht dat het voor hém was bedoeld."
 
Het gevolg: zijn werkgever doet aangifte bij de politie en Frans wordt voor de tweede keer op staande voet ontslagen. Zijn loon wordt stopgezet, naar de ontslagvergoeding van 20.000 euro kan hij fluiten. Emons: "Frans is natuurlijk enorm geschrokken, dat was nooit zijn opzet geweest. Hij realiseert zich dat het een erg domme actie van hem was. We zijn toen een bodemprocedure gestart om het ontslag ongedaan te maken."

Niet zo bedoeld

CNV Vakmensen voert aan dat het nooit Frans bedoeling is geweest om zijn leidinggevende te bedreigen. Emons: "We hebben bij de rechter aannemelijk kunnen maken dat de dreigende taal niet bedoeld was voor zijn werkgever. Hij wordt niet met naam genoemd. En ook het Openbaar Ministerie zag er uiteindelijk geen strafbaar feit in."

Ontslag ongedaan gemaakt

De rechtbank van Rotterdam deed eind vorige week uitspraak in deze zaak. Het ontslag wordt ongedaan gemaakt en Frans krijgt zijn achterstallige salaris (bruto ruim 5.000 euro) én de eerder afgesproken ontslagvergoeding van 20.000 euro. Emons: "We zijn blij met deze uitkomst. Ontslag op staande voet is enorm ingrijpend, want dat betekent dat je verwijtbaar werkloos bent en dus ook geen uitkering van het UWV ontvangt. Het is in zo'n situatie ook veel lastiger om weer aan het werk te komen."