Clicky


Nieuwe elektrische trekkers en platformwagens van Linde voorzien van ergonomische bestuurderwerkplek

Nieuwe elektrische trekkers en platformwagens van Linde voorzien van ergonomische bestuurderwerkplek
24-02-2015 17:19 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

ALMERE - Linde Material Handling (MH) lanceert een nieuwe productfamilie van trekkers en platformwagens op de markt. Naast een 6-tons trekker biedt de heftruck fabrikant ook een machine aan met 8 ton trekkracht om meer marktsegmenten te openen. Een andere uitbreiding van het product assortiment betreft de Linde W08 platformwagen met een capaciteit van 800 kilo en een trekkracht van 7 ton.  

Alle machines zijn gebaseerd op state-of-the-art technologie: onder andere ergonomie, bekend van auto’s, drie verschillende rij-instellingen en een automatische hand- en parkeerrem. Ook aanwezig zijn de geveerde en vrijdragende wielophanging, de Linde Curve Assist, zijdelingse batterijwissel en tenslotte een uitgebreide serie opties om de machines geschikt te maken voor elk gebruik.

Typische omgevingen waarin de Linde P60 tot P80 trekkers worden gebruikt zijn zowel productiehallen, als externe locaties van industriële bedrijven en vliegvelden. De machines worden ook in toenemende mate gebruikt voor de Linde Factory Train en Linde Logistic Train. Dankzij de trekkracht van 6 tot 8 ton, trekken zij hun ladingen zelfs over heuvels of laadkleppen. Het moeiteloos bedwingen van obstakels zoals rails, balken of wegverzakkingen is mogelijk door het hoge bodemvrijheid-niveau van de bodemspeling.

De trillingen, veroorzaakt door een oneffen bodem, worden in dit proces geabsorbeerd door de vrijdragende en geveerde wielophanging op de drie wielen. Dit zorgt voor prettige en gezonde werkomstandigheden en flexibel gebruik van de machine. Om ladingen te vervoeren zijn de geveerde elementen extra versterkt op de achteras van de platformwagen. 

De trekkers en platformwagens worden aangedreven door een onderhoudsvrije 4.5 kW wisselstroommotor, die de machines laat accelereren tot een maximale snelheid van 20 km/h. Drie verschillende rij-instellingen (Performance, Efficiency and Economy) laten de gebruiker bovendien kiezen tussen maximale prestatie en het meest economische energieverbruik. De bestuurder kan de ECO knop op de display gebruiken om op elk moment te wisselen van Performance of Efficiency stand naar de Economy stand om zodoende energie te besparen en de resterende batterij-looptijd uit te bereiden. Dit is vooral aan te raden als de te behalen taak geen hoge snelheden en acceleratie vraagt. Het effect op de resterende looptijd is zichtbaar op de bijgewerkte display. Batterijcapaciteiten van 240 en 375 Ah bieden optimale aanpassing aan het meest uitgebreide gebruik en inzetduur.

Comfortabele cabine

De nieuwe productlijn biedt ook opmerkelijke verbeteringen op het gebied van ergonomie. De bestuurder kan op comfortabele wijze de stoel van beide zijden van de machine benaderen via de diepe instap met grote, non-slip treden en afgeronde hoeken. Zittend in de stoel zal hij intuïtieve bedieningselementen vinden, die op dezelfde wijze als in een auto zijn opgesteld, als ook talrijke plaatsen voor het bewaren van documenten en persoonlijke bezittingen om het werk eenvoudiger te maken. In het standaard ontwerp worden de machines gestart met contactsleutels en als alternatief is ook de PIN code versie beschikbaar zonder extra kosten. Dit minimaliseert het risico van ongeoorloofd gebruik, wat kan leiden tot letsel en schade.

Het chassis, dat 150 mm langer is dan in de vorige machine, maar met dezelfde draaicirkel, is door de Linde ontwerpers gebruikt om het gedeelte voor de voeten uit te breiden en meer beenruimte voor de bestuurder te creëren. De bestuurderszitplaats en het stuurwiel zijn beide uitgebreid instelbaar. Het nieuwe, interactieve display met twee verschillende menu’s biedt de gebruiker belangrijke informatie, zoals de status van de huidige batterij, het aantal gewerkte draaiuren of de rijsnelheid. Het is bovendien de basis voor belangrijke schakelaars, zoals die voor kruipsnelheid, de ECO stand of opties als ruitenwissers en lampen.

Het nieuwe chassis is ontworpen voor optimale zichtbaarheid rondom en maximale stabiliteit door een laag zwaartepunt. Het biedt de gebruiker een veilige werkomgeving, als ook vrij zicht op de achterkoppeling. Deze maakt het aankoppelen van aanhangers eenvoudiger. Vier onafhankelijke remsystemen leveren bovendien nog meer veiligheid in alle rijsituaties. Wanneer de bestuurder zijn voet van het pedaal afhaalt, of als hij overgaat in rijden in de tegengestelde richting, dan remt de machine automatisch en produceert regeneratieve energie, die de batterij opneemt en de inzet duur van de batterij verlengd.

Een andere belangrijke veiligheidsfunctie is de automatische parkeerrem. Deze wordt geactiveerd wanneer de pedalen worden losgelaten. Dit betekent dat de bestuurder de machine op elk moment kan verlaten, Zelfs op een heuvel, omdat de parkeerrem alleen zal loslaten wanneer het gaspedaal nogmaals wordt ingedrukt. Op hellingen voorkomt een geïntegreerde helling-assistent dat de truck achteruitrolt op de helling. Daarbij is elk wiel uitgerust met een zelfstellende hydraulische trommelrem, waardoor de machine veilig word afgeremd en de lading veilig vervoerd wordt. De optioneel verkrijgbare Linde Curve Assist reduceert de snelheid in bochten. Het vermindert de snelheid afhankelijk van de stuurhoek en draagt daarom bij aan een veilige werkomgeving.

Duurzaam in onderhoud

Het 6mm dikke stalen chassis, een CAN bus toegang voor snelle foutdiagnose en aanpassing van de truck parameters, een nieuwe robuuste aandrijfas, innovatieve controle technologie en uitgebreide service intervallen maken de nieuwe serie duurzaam en eenvoudig in onderhoud. Een verdere innovatie is de batterijwissel aan de zijkant, wat betekent dat een kraansysteem niet nodig is. De batterij wissel is snel uit te voeren en eenvoudig. De batterij wissel kan uitgevoerd worden via een zijdeur op de truck door gebruik te maken van rollerbanen of een pallettruck. Indien nodig, kan de batterij ook worden vervangen door, zoals voorheen, een kraan te gebruiken.

Een uitgebreid assortiment opties zorgt voor maatwerk machines. De opties variëren van verschillende stoelen, koppelingen, zonbescherming, voor-, dak- en achterramen, zijdeuren en volledige cabines, tot aan truck verlichting en verscheidene platform opties.