Clicky


Porosjenko: leger weg uit Debaltseve

Porosjenko: leger weg uit Debaltseve
18-02-2015 17:35 | Buitenland | auteur De Redactie

ARTEMIVSK - Het Oekraïense leger heeft woensdag tachtig procent van zijn eenheden teruggetrokken uit de belegerde stad Debaltseve. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko gezegd. Eerder op de dag bleek al dat honderden militairen de stad hadden verlaten. Op de Russische staatstelevisie was te zien hoe de rebellen hun vlag hesen boven Debaltseve.

Pro-Russische separatisten zeggen de militairen in de stad te hebben omsingeld en dat de troepen zich met achterlating van wapens en munitie terugtrekken. Ook zouden honderden militairen zich hebben overgegeven. De regering in Kiev bevestigt dat een aantal militairen gevangen is genomen, maar Porosjenko ontkent de rest van de beweringen van de rebellen. "Debaltseve stond onder ons gezag, het was nooit omsingeld", aldus de president. "Onze troepen hebben de stad op een geordende en geplande manier verlaten."

De regering van Duitsland heeft de opmars van de separatisten veroordeeld en sprak van een 'grootschalige schending' van het bestand dat afgelopen weekeinde van kracht werd.

Verslaggevers van persbureau AP kwamen buiten Debaltseve tientallen militairen tegen die wegreden en -liepen van de stad. Volgens een van hen leed het leger de afgelopen dagen zware verliezen. Een andere soldaat zei dat ze door de zware beschietingen de afgelopen dagen helemaal niks hebben kunnen eten. "We zijn er blij om hier te zijn", zei de hongerige militair. "We waren de hele tijd aan het bidden en hebben al honderd keer afscheid genomen van ons leven."

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa moeten toezicht houden op de naleving van het bestandsakkoord, maar zij worden sinds zondag geweerd uit de stad. De rebellen zeggen dat de waarnemers 'binnenkort' Debaltseve in mogen, als de operatie daar is afgerond. Ook journalisten die ter plaatse zijn worden op afstand gehouden.

Nationalistische politici hadden geen goed woord over voor de terugtrekking. Volgens Semjon Sementsjenko, een parlementariër die tevens een bataljon van vrijwilligers aanvoert, was het nergens voor nodig. "We hadden genoeg troepen en middelen", aldus Sementsjenko. "Het probleem zijn de bevelhebbers en de coördinatie. Die kunnen onmogelijk slechter zijn." (Novum/AP)