Clicky


Kamp: helder en gedegen rapport

Kamp: helder en gedegen rapport
18-02-2015 11:26 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Gedegen en helder. Zo noemt minister Henk Kamp (Economische Zaken) woensdag het rapport van de Onderzoeksraad voor de veiligheid naar de gaswinning in Groningen.

"Ik ben mij zeer bewust van de ernst van de problematiek en evenzeer van mijn verantwoordelijkheid de benodigde maatregelen te nemen", zegt Kamp. "De gaswinning zorgt voor aardbevingen in Groningen waardoor de bewoners schade lijden en zich niet meer veilig voelen in hun huis."

De minister besloot afgelopen week dat er het eerste halfjaar van 2015 niet meer dan 16,5 miljard kuub gas uit de Groningse bodem mag worden gehaald. In juli hakt hij de knoop door of de gaswinning verder wordt beperkt.

Dick Kleijer, Groninger Bodem Beweging: "Het rapport bevestigt wat wij in Groningen al jaren gevoeld hebben. Groningers liepen jarenlang tegen een muur van onbegrip aan en werden voor gek verklaard. Eindelijk is er de bevestiging van wat wij al wisten: onze veiligheid speelde geen enkele rol en dat is schandalig. Maar wat heb je eraan om met terugwerkende kracht je gelijk te krijgen? Het gaat er juist om dat er iets moet veranderen: dat de veiligheid eindelijk boven de gaswinning wordt gesteld in plaats van andersom. De Onderzoeksraad vindt dat de relatie tussen de bij gaswinning betrokken partijen en de Groningers moet worden hersteld, maar ik zie dat nog niet zo snel gebeuren. Garandeer eerst onze veiligheid maar eens, pas dan kan er gewerkt worden aan het herstel van vertrouwen."

William Moorlag, gedeputeerde provincie Groningen: "De conclusie van het rapport is ronduit schokkend. Ze hadden geen oog voor de veiligheid en het is dan ook een grof schandaal dat er in 2013 nog een recordhoeveelheid gas uit de bodem is gehaald. Als provincie vinden we dat na 1 juli de gaskraan nog verder dicht moet. Zelfs dan is er nog steeds jarenlang risico voor de veiligheid en dat is voor de Groningers een bittere pil. Dit rapport is een breekijzer om het bolwerk van het Staatstoezicht op de Mijnen met de NAM en het ministerie open te breken."

Jan Vos, Tweede Kamerlid PvdA: ,,Uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat de veiligheid van de bevolking van Groningen decennialang is genegeerd. Groningers zijn daarmee ernstig tekortgedaan. Veel te lang is ontkend dat de aardbevingen niet alleen schade en overlast veroorzaken, maar ook een bedreiging zijn voor de veiligheid. Dit rapport bevestigt voor de PvdA dat verhoging van de gasproductie na 1 juli ondenkbaar is. De PvdA vindt dat de minister op korte termijn werk moet maken van een herinrichting van het gasgebouw om taken, rollen en verantwoordelijkheden te scheiden en het cruciale aspect veiligheid het leidende principe te laten zijn. Wij willen een hoorzitting in de Tweede Kamer met de OVV om de ernstige conclusies te kunnen bespreken.''

Carla Dik-Faber,Tweede Kamerlid ChristenUnie: "De conclusie dat de veiligheid ondergeschikt geweest is bij besluiten over gaswinning is keihard en bevestigt het gelijk van de Groningers. De bewoners zijn jarenlang genegeerd. Hun veiligheid moet op de eerste plaats staan bij minister Kamp, daarom moet de gasproductie worden verlaagd naar 30 miljard kuub. Wij hebben een debat met Kamp aangevraagd over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Wij vinden dat er belangrijke aanbevelingen worden gedaan, bijvoorbeeld dat meer ministeries, de provincie en gemeenten betrokken moeten zijn. Ook moet het Staatstoezicht op meer afstand worden geplaatst."

Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid van GroenLinks: "Het rijk liep blind achter de miljarden aan, de NAM was doof voor lastige feiten over aardbevingen en bodemdaling en de toezichthouder hield vooral z'n mond. Dit zijn heel ernstige vaststellingen, waarover de minister van Economische Zaken verantwoording moet afleggen. Het ergste is, dat er nog altijd niets is veranderd. De provincies hebben nu niets in te brengen. Dat moet veranderen. Het is hún grond, het zijn hún mensen die de dupe worden."

SP-Kamerlid Eric Smaling: "Een letterlijk 'schokkend' rapport. Heel frustrerend voor de Groningers. Nu doorpakken met terugbrengen winning tot dertig miljard kuub maximaal dit jaar, versterking van gebouwen, versnelde impuls woningisolatie en gebruik restwarmte. De conclusies over het 'gesloten bastion' van bedrijven, kennisinstellingen, toezichthouder en het eigen ministerie zijn vernietigend en kunnen wat de SP betreft niet zonder gevolgen blijven."

Stientje van Veldhoven, Tweede Kamerlid van D66: "De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) trekt hele harde en duidelijke conclusies. Tot 2013 speelde de veiligheid van Groningers geen rol bij de besluitvorming over de winning van aardgas. Dat moet resoluut anders. Het gaat om de veiligheid van Groningers. Daarom moet de provincie Groningen een stem krijgen in het aardgasbesluit. Daarmee wordt de veiligheid van Groningers meegewogen in alle besluiten over de gaswinning in Groningen. D66 pleit ervoor dat er structureel en permanent onderzoek wordt gedaan naar de consequenties van gaswinning. De informatie moet bovendien openbaar worden gemaakt."

Gerald Schotman, directeur NAM: "Wij begrijpen de gevoelens van ongerustheid en onveiligheid onder bewoners. Natuurlijk kun je je bij het verschijnen van een rapport als dit afvragen of je destijds dingen anders had kunnen doen met de kennis van nu. Dat blijft lastig, maar nu kijken we vooruit. Goede communicatie met de bewoners en samenwerking met bestuurders staan hierbij centraal. Er zijn twee aanbevelingen mede aan het adres van NAM. Een over onafhankelijk onderzoek en een over de verbetering van de communicatie over onzekerheden. Met beide aanbevelingen gaan we aan het werk."

John Lanting van de actiegroep Schokkend Groningen: "We wisten al lang dat er geen rekening werd en wordt gehouden met onze veiligheid. Hoe kan het anders dat er in 2013 nog voor een vermogen aan gas uit de grond is gehaald. Meer gas is meer risico. En daarnaast zijn we ook gewoon nog eens bestolen, want van de opbrengst was bijna niets voor Groningen. Ik hoop dat de minister met dit rapport een andere koers gaat varen, maar dat moet nog blijken. Voor ons verandert er niets. We blijven aangiftes doen tegen de minister, maar ook tegen de directeur van de NAM. Zij brengen ons in gevaar en dus moeten ze vervolgd worden."

Milieudefensie: "Bij winning van fossiele brandstoffen als olie en gas zie je altijd hetzelfde patroon: eerst het geld, daarna pas milieu en veiligheid. Dat Shell geen rekening houdt met de bevolking van Nigeria wisten we al, dat ook de Groningers slachtoffers zijn geworden van dit roekeloze gedrag van Shell wordt nu duidelijk. Het is de hoogste tijd dat de kraan dichtgaat en Nederland grote stappen zet richting een fossielvrije energievoorziening." (Novum)