Clicky


D66: Geef taxibedrijf Uber ruimte in Utrecht

D66: Geef taxibedrijf Uber ruimte in Utrecht
17-02-2015 19:49 | Binnenland | auteur De Redactie

UTRECHT - D66 wil dat in Utrecht ruimte wordt gegeven aan het innovatieve taxibedrijf Uber. De fractie stelt daarom vragen aan het college over de lancering van Uber in Utrecht. D66-raadslid Jony Ferket: "D66 wil innovatieve diensten als Uber niet op voorhand verbieden. Voor ons is het belangrijk dat er een gelijk speelveld wordt gecreëerd voor oude en nieuwe ondernemers in de taxibranche."

Het Amerikaanse taxibedrijf Uber is begonnen als internetonderneming die met een mobiele app haar klanten met taxichauffeurs in contact brengt. Het bedrijf is in korte tijd uitgegroeid tot een miljardenbedrijf met verschillende taxidiensten beschikbaar in zo’n tweehonderd steden in ruim vijftig landen. Dinsdag lanceerde Uber twee van haar diensten in Utrecht.

UberBlack brengt klanten in contact met gecertificeerde taxichauffeurs en UberPop brengt klanten in contact met niet-gecertificeerde chauffeurs. Deze laatste dienst is omstreden, omdat het als oneerlijke concurrentie wordt gezien. Ferket: "Wij willen Uber niet voortrekken op de andere taxibedrijven, maar wij willen dat er goed gekeken wordt naar nieuwe economische verdienmodellen."

Veranderende samenleving

D66 wil weten hoe het college met Uber om wil gaan. Ferket: "Enerzijds willen we innovatie alle ruimte geven. Initiatieven als Peerby, AirBnB en Uber zijn mooie voorbeelden van nieuwe verdienmodellen. Anderzijds staan deze soms haaks op bestaande regels. D66 wil dat oude regelgeving wordt aangepast op de veranderende samenleving en daarin alle belanghebbenden een stem te geven. Innovatie moet je zoveel mogelijk omarmen!"