Clicky


Negentien nieuwe namen op EU-sanctielijst Oekraïne

Negentien nieuwe namen op EU-sanctielijst Oekraïne
16-02-2015 11:38 | Buitenland | auteur De Redactie

BRUSSEL - De Europese Unie heeft nog eens negentien mensen die betrokken zouden zijn bij de strijd in Oost-Oekraïne sancties opgelegd. Onder hen zijn een aantal separatistencommandanten, de Russische onderminister van defensie Anatoli Antonov en vier andere Russen. De EU straft ook negen zogeheten entiteiten.

De EU gaf de namen van de personen die aan de zwarte lijst zijn toegevoegd maandag vrij. De ministers van buitenlandse zaken van de unie besloten vorige week tot de uitbreiding van de strafmaatregelen. De ministers schortten de uitvoering op omdat ze de uitkomst van de onderhandelingen in Minsk wilden afwachten.

Behalve Antonov, een uitgesproken criticaster van de regering in Kiev, straft de EU nog vier andere prominente Russen. Twee van hen hebben zitting in de Doema en twee zijn verbonden met het leger. De twee gestrafte parlementariërs bepleitten vorig jaar de inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim. Een van hen, Josif Kobzon, maakte ook naam als zanger.

De zwarte lijst telt nu 151 personen en 37 entiteiten, waar bijvoorbeeld bedrijven onder vallen. Voor de personen geldt een reisverbod en hun tegoeden zijn bevroren. De entiteiten zijn andere strafmaatregelen opgelegd. Onder de nieuwe 'entiteiten' op de lijst zijn acht gewapende groepen die strijden voor de losmaking van Oost-Oekraïne en een Russische organisatie die die opstand steunt.

De strijdende partijen kwamen donderdag in Minsk een wapenstilstand overeen. Ze betichten elkaar inmiddels echter al weer om het hardst van het schenden van dat bestand.

Het Russische ministerie van buitenlandse zaken noemde de uitbreiding van de sancties tegen de rebellen en hun Russische beschermheren maandag 'onhandig'. De maatregel 'gaat in tegen het gezond verstand' en schaadt de kansen op 'een oplossing voor het binnenlandse conflict in Oekraïne', aldus het ministerie. (Novum)