Clicky


Kiev en rebellen zwartepieten over schenden bestand

Kiev en rebellen zwartepieten over schenden bestand
16-02-2015 10:48 | Buitenland | auteur De Redactie

MOSKOU - De Oekraïense regering en de door Rusland gesteunde rebellen betichten elkaar van het schenden van de wapenstilstand die zondag inging. Horlivka, een Oost-Oekraïense stad die door de opstandelingen is ingenomen, is zondagnacht met geschut beschoten. Ook rond Debaltseve gaan de vijandelijkheden door

Maandag gaf separatistenwoordvoerder Edoeard Basoerin het regeringsleger de schuld van het bombardement op Horlivka. De regering in Kiev beschuldigde op haar beurt de rebellen. Zij zouden de aanval op touw hebben gezet om het staakt-het-vuren te ondermijnen.

Ook de strijd om Debaltseve laaide maandagochtend weer op. De separatisten voerden een luchtaanval uit op de stad, zei de regeringsgetrouwe politiecommissaris van Donetsk, Vjatsjeslav Abroskin, maandag. Het afgelopen etmaal zijn volgens het leger vijf regeringsmilitairen gesneuveld.

Verslaggevers van persbureau AP in Loehanske, een plaatsje aan de belangrijke snelweg door Debaltseve op zo'n vijftien kilometer van de belegerde stad, hoorden geregeld artilleriesalvo's. Bij sommige salvo's leek het te gaan om uitgaand vuur, wat zou betekenen dat het regeringsleger er de hand in heeft. De journalisten zagen een lanceerinrichting voor Grad-raketten die op Debaltseve was gericht, maar die werd in hun bijzijn niet afgevuurd.

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa deden zondag hun beklag over de separatisten die Debaltseve hebben omsingeld. Die zouden hun geen toegang tot de stad verlenen. De OVSE-waarnemers kunnen daardoor niet toezien op de naleving van het donderdag gesloten vredesakkoord, zeggen ze.

Beide Oekraïense kampen herhaalden dat ze de wapenstilstand van harte steunen. Ze kwamen het bestand vorige week overeen bij topoverleg in Minsk, waarbij onder meer ook Rusland, Duitsland en Frankrijk aanschoven. Dinsdagochtend beginnen ze met de terugtrekking van tanks en geschut van het front, zo hebben ze beloofd.

De rebellen plaatsen inmiddels echter kanttekeningen bij die belofte. Aan de voorwaarden voor de aftocht van de zware wapens zouden niet zijn voldaan. "We zullen beginnen met de terugtrekking van materieel van het front zodra we een bepaald signaal ontvangen, namelijk dat de Oekraïeners hetzelfde doen", zei woordvoerder Basoerin.

Vooral de aanhoudende strijd om Debaltseve bedreigt het wankele staakt-het-vuren. Het strategisch gelegen stadje, een knooppunt van wegen en spoorwegen tussen de rebellenbolwerken Donetsk en Loehansk, is nog altijd in handen van regeringstroepen. De opstandelingen eisen dat Debaltseve onmiddellijk aan hen wordt overgedragen omdat de stad geheel is omsloten door hun grondgebied. Ze stellen dat het Minsk-akkoord ruimte laat voor geweld tegen de regeringsmilitairen in de belegerde stad.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaf maandag toe dat de toestand in het oosten van Oekraïne 'fragiel' is. "Maar dat was ook zeker te verwachten, Debaltseve in aanmerking genomen." Het Duitse ministerie van buitenlandse zaken opperde dat de Duitse, Franse, Russische en Oekraïense minister van buitenlandse zaken later deze week wellicht bijeenkomen voor overleg over 'verdere stappen' om de wapenstilstand verder gestalte te geven. (Novum)