Clicky


Dode bij aanslag op café Kopenhagen

Dode bij aanslag op café Kopenhagen
14-02-2015 22:21 | Buitenland | auteur De Redactie

KOPENHAGEN - Bij een aanslag op een café in het Deense Kopenhagen is zaterdag een dode gevallen. Dat heeft de Deense politie bekendgemaakt. In het café was een debat gaande over de vrijheid van meningsuiting. Het debat was georganiseerd door de Zweedse cartoonist Lars Vilks.

Volgens tv-zender TV2 zaten in een ruit van het café zo'n dertig kogelgaten. Een nog onbekend aantal mensen is gewond geraakt. Medeorganisator Helle Merete Brix zei dat Vilks was aanwezig bij het debat, maar dat hij niet gewond is geraakt. "Ik zag een man voorbij rennen. Een paar agenten zijn gewond geraakt", aldus Brix. Ze voegde daar aan toe dat ze de kogelregen ziet als een aanval op Vilks.

François Zimeray, de Franse ambassadeur in Zweden, was aanwezig bij het debat. Hij schreef op Twitter dat hij ongedeerd is gebleven.

Als Vilks in Denemarken is krijgt hij altijd politiebescherming. Hij werd in 2008 meermaals met de dood bedreigd, omdat hij in 2007 een karikatuur had gemaakt van de profeet Mohammed als hond.

Het café, Krudttønden, staat bekend om zijn jazzconcerten. Het debat van zaterdag had als titel 'Kunst, godslastering en de vrijheid van meningsuiting'. (Novum/AP)