Clicky


Poetin kondigt wapenstilstand in Oekraïne aan

Poetin kondigt wapenstilstand in Oekraïne aan
12-02-2015 11:09 | Buitenland | auteur De Redactie

MINSK - De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag in Minsk een wapenstilstand in het oosten van Oekraïne aangekondigd. Het staakt-het-vuren moet zaterdag om middernacht ingaan, maar er zijn nog twijfels of de regering van Oekraïne en de separatisten het met de voorwaarden eens zijn.

Het plan waarover met de Oekraïense president Petro Porosjenko, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande overeenstemming is bereikt voorziet in de terugtrekking van zware wapens achter een scheidslijn. Poetin zei dat de Oekraïense regering en de rebellen nog wel tot overeenstemming moeten zien te komen over een terugtrekking uit de strategische stad Debaltseve in het oosten.

Het door regeringstroepen beheerste Debaltseve ligt aan een belangrijk verkeersknooppunt tussen de rebellenbolwerken Donetsk en Loehansk. Er is de laatste tijd fel om gevochten, waarbij de opstandelingen probeerden de regeringstroepen te omsingelen. Volgens Poetin denken de rebellen dat de omsingeling is gelukt en verwachten ze nu dat de Oekraïense troepen zich overgeven, terwijl Kiev het anders ziet. Poetin riep de strijdende partijen op zich in te houden.

Porosjenko zei dat de partijen overeen zijn gekomen Oekraïne te helpen de controle over de grens met Rusland terug te krijgen. Ook zei hij dat de in Minsk gesloten akkoorden niet voorzien in zelfbestuur voor de door rebellen beheerste gebieden. De zware wapens zullen volgens Porosjenko in de komende twee weken door beide kanten vijftig tot zeventig kilometer terug worden getrokken.

De Franse president Hollande liet weten dat hij en Merkel het bestandsproces in Oekraïne gaan helpen verifiëren, samen met de leiders van Rusland en Oekraïne. Hij noemde de aankondiging van een nieuw staakt-het-vuren een 'opluchting voor Europa'. Eerdere wapenstilstanden hebben niet beklijfd. (Novum/AP)