Clicky


Strijd in Oekraïne woedt voort ondanks overleg

Strijd in Oekraïne woedt voort ondanks overleg
11-02-2015 13:35 | Buitenland | auteur De Redactie

DONETSK - DONETSK - De strijd in het oosten van Oekraïne woedt nog altijd voort. Woensdag werd een busstation in rebellenbolwerk Donetsk beschoten. Daarbij kwamen volgens de rebellen vijf mensen om. Later woensdag heeft in Wit-Rusland vredesoverleg plaats, waar ook Rusland, Frankrijk en Duitsland bij aanschuiven.

De Oekraïense president Petro Porosjenko zei in een verklaring op zijn website dat hij woensdagochtend een bezoek heeft gebracht aan het oosten van het land. Porosjenko bezocht Kramatorsk, waar volgens de regering een raketaanval dinsdag aan zestien mensen het leven kostte. "We eisen onvoorwaardelijke vrede", aldus de president. "We eisen een staakt-het-vuren, een terugtrekking van alle buitenlandse troepen en de sluiting van de grens." Hij zei ervan overtuigd te zijn dat er een compromis kan worden gevonden.

Ook in Debaltseve, een belangrijke strategisch gelegen stad die nog in handen is van het leger, vielen dinsdag weer slachtoffers. Negentien mensen kwamen om, 78 raakten gewond, aldus de regering.

Porosjenko spreekt in het Wit-Russische Minsk met de Russische president Vladimir Poetin. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande reizen woensdag af naar Minsk. Frankrijk en Duitsland hebben de strijdende partijen opgeroepen de vijandelijkheden te staken omdat die de vredestop kan doen ontsporen. Voorafgaand aan het overleg spraken Russische en Oekraïense afgevaardigden in Minsk met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Vladislav Soerkov, een adviseur van Poetin, zei echter dat het 'nog te vroeg is' om iets te zeggen over de voortgang van de gesprekken.

De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius zei maandag al dat er nog 'behoorlijk wat problemen' zijn bij de onderhandelingen. Problemen zijn er vooral op het gebied van de toekomst van Oost-Oekraïne, garanties over de Oekraïens-Russische grens, het neerleggen van de wapens en het ruilen van gevangenen. Fabius zei dat met het overleg een akkoord tot stand moet komen, maar 'niet slechts op papier'. (Novum/AP)