Clicky

 
Transport Online - 'Tachograaffraude lijdt tot ongevallen'

'Tachograaffraude lijdt tot ongevallen'

'Tachograaffraude lijdt tot ongevallen'
20-08-2012 09:58 | Overtredingen | auteur de redactie
BUNNIK - BOVAG maakt zich zorgen over het probleem van fraude met de tachograaf in vrachtwagens. Keer op keer blijkt bij inspecties dat tot een derde van alle vrachtwagenchauffeurs een truc gebruikt om de tachograaf uit te kunnen schakelen.

Dat is niet alleen illegaal, meldt de Bovag, maar het is ook gevaarlijk. Bart Bouw, manager BOVAG Truckdealers: "Als het over tachofraude gaat, gaat het vaak alleen over de vermoeide chauffeur en hoe gevaarlijk dat is. Onderbelicht is het feit dat het met een sterke magneet uitschakelen van een sensor vaak tot gevolg heeft dat allerlei cruciale veiligheidssystemen uitgeschakeld of beïnvloed worden. Met alle gevolgen van dien voor de verkeersveiligheid."

"Bovendien worden op die manier vele kilometers gereden die niet geregistreerd worden. Dat betekent dat er langer met een truck wordt doorgereden dan het onderhoudscontract voorschrijft, waardoor ook nog eens de dealer wordt gedupeerd. Zeker waar sprake is van een reparatie-onderhoudscontract, is deze praktijk direct in verlies uit te drukken. Dat is een economisch delict en daar ligt een taak voor de bij BOVAG aangesloten truckdealers: meld een gemanipuleerde tacho áltijd aan je klant en/of de eigenaar van het voertuig!”

Er is volgens Bouw niet een pasklare oplossing voor dit probleem. "Natuurlijk knelt de rijtijdenwet. Die is te rigide en dat lokt dit soort gedrag uit. Daar moet je als overheid serieus naar kijken. Daarnaast moet de EU de voertuigeisen aanscherpen. Manipuleren is nu te gemakkelijk. Voorts moeten we als branche inventariseren waar we de politie kunnen helpen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat ze met een laptop meerdere merken kunnen uitlezen, om de voertuigdata te kunnen vergelijken met de tachodata. Overigens is de politie welkom in alle werkplaatsen van BOVAG truck-leden. Dat hebben we sowieso al met elkaar afgesproken."


BOVAG beseft dat niet één partij dit probleem alleen kan oplossen. Bouw: "We hebben elkaar hard nodig. Wellicht moeten we afspraken maken met transporteurs, truckdealers en politie over hoe om te gaan met meldingen. Wat te doen met manipulerende chauffeurs? Misschien moet er bij de politie een kliklijn komen. We gaan graag met betrokken partijen het gesprek aan. Niets doen is geen optie."

Lees ook:
» Politie: nog steeds veel fraude met tachograaf
» Spaanse chauffeur 'knoeit' met tachograaf om lange rijtijd te verbloemen
» Frauderende brokkenmaker krijgt boete van 4500 euro
» Vrachtwagenchauffeur en transportbedrijf beboet vanwege dubbele tachograaf[+foto's]
» TLN vreest toekomstige controles met nieuwe digitale tachograaf
» Peter van Dalen: Tachograafcontrole op afstand is toekomstmuziek
» CU: 'Politie in Europa moet initiatief nemen voor betere handhaving rij- en rusttijden'
» EU wil verantwoordelijkheid rij- en rusttijden bij werkgever leggen

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,582

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen