Clicky


50 miljoen voor stad Groningen

50 miljoen voor stad Groningen
09-02-2015 17:22 | Financieel | auteur De Redactie

DEN HAAG - Er komt 50 miljoen euro om gebouwen in de stad Groningen te versterken. En bewoners die schade ondervinden door de gaswinning kunnen makkelijker aanspraak maken op ruimere compensatiemogelijkheden.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) maakte dat maandag bekend. Hij heeft met bestuurders uit Groningen (provincie en gemeenten) afgesproken dat een nieuw fonds huizenbezitters gaat helpen met achterstallig onderhoud.

Woningen in Groningen worden voortaan aardbevingsbestendig gebouwd en bewoners in het aardbevingsgebied kunnen rekenen op een vergoeding van de kosten die zij daarvoor moeten maken. Ook komt er een regeling die huizenbezitters vooraf duidelijkheid geeft over eventuele compensatie bij verkoop. En ook de gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde kunnen aanspraak gaan maken op een regeling om de waarde van huizen met schade te vermeerderen.

Ook komt er een nationaal coördinator Groningen die ervoor zorgt dat de aanpak om de veiligheid en leefbaarheid in het gebied te verbeteren, goed verloopt.

Kamp: "De inwoners van Groningen hebben recht op een veilige en leefbare woonomgeving. Rijk, provincie en gemeenten slaan de handen ineen om de problemen die er in Groningen zijn aan te pakken. Met deze maatregelen, de aanstelling van een nationaal coördinator en het beperken van de gaswinning worden de problemen van nu sneller opgelost en in de toekomst zo veel mogelijk voorkomen." (Novum)