Clicky

 
Transport Online - Startsein voor nieuwe sluis Terneuzen

Startsein voor nieuwe sluis Terneuzen

Startsein voor nieuwe sluis Terneuzen
05-02-2015 15:28 | Algemeen | auteur Marcel van der Voort

TERNEUZEN - Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en de Vlaamse minister Ben Weyts (Mobiliteit en Openbare Werken) hebben vandaag, donderdag, het Verdrag tussen Nederland en Vlaanderen getekend voor de aanleg van de Nieuwe Sluis Terneuzen. De Nieuwe Sluis Terneuzen verbetert de toegang tot de Haven van Gent en Terneuzen en zorgt voor een vlotte doortocht van binnenvaartschepen tussen Nederland, België en Frankrijk. Verwacht wordt dat de sluis in 2021 gereed is.

De aanleg van de sluis kost naar verwachting 920 miljoen euro. De kosten voor het onderhoud voor 30 jaar worden geraamd op 75 miljoen euro. Nederland betaalt 155 miljoen euro. Vlaanderen draagt de overige kosten. Van de Nederlandse bijdrage neemt de Zeeuwse regio 10 miljoen euro voor haar rekening.

Minister Schultz: “Dit grensoverschrijdende project sluit naadloos aan bij de ambitie van de Nederlandse Maritieme Strategie die ik onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. Hiermee verstevigen we de concurrentiepositie van de maritieme sector in Noordwest Europa voor zowel binnenvaart, zeevaart als de havens. Ik ben verheugd met dit bereikte akkoord.”

Minister Weyts: “De realisatie van de Nieuwe Sluis Terneuzen is een van de prioriteiten die in het Vlaams regeerakkoord zijn opgenomen om de toegankelijkheid van de Vlaamse zeehavens te verzekeren. Met de ondertekening van dit Verdrag zetten we een cruciale volgende stap om de Nieuwe Sluis Terneuzen te realiseren.”

Maritieme toegang

Deze sluis is van belang voor zowel Vlaanderen als voor Nederland. Deze levert een verbetering van de maritieme toegang van de haven van Gent en Terneuzen en geeft een reductie van de wachttijden voor de binnenvaart. Bovendien worden met vergroting van de totale capaciteit van het sluizencomplex de corridormogelijkheden richting Frankrijk verbeterd, hetgeen de economieën van Vlaanderen en Nederland ten goede komt. Daarnaast draagt de Nieuwe Sluis Terneuzen bij aan verbetering van de luchtkwaliteit en is hij een katalysator ter versterking van de regionale economie.

De Nieuwe Sluis Terneuzen zal een sluis worden die in grote lijnen net zo lang en breed wordt als de vernieuwde sluizen in het Panamakanaal. De Nieuwe Sluis met afmetingen 427 x 55 x 16,44 meter zal binnen het bestaande sluizencomplex in Terneuzen worden gerealiseerd. Het kanaal Terneuzen naar Gent is 32 kilometer lang. 16,6 kilometer hiervan ligt op Nederlands grondgebied, van Sas van Gent tot aan de Westerschelde bij Terneuzen. Het kanaal van Gent naar Terneuzen is een hoofdvaarweg voor de scheepvaart. In 2013 maakten 65.000 schepen gebruik van de sluis bij Terneuzen.

Nederland en Vlaanderen zullen gezamenlijk bij de Europese Commissie een aanvraag voor het verkrijgen van Europese Ten-T subsidies indienen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden