Transport Online - Vakbonden bereiken onderhandelingsresultaat Brink’s

Vakbonden bereiken onderhandelingsresultaat Brink’s

Vakbonden bereiken onderhandelingsresultaat Brink’s
05-02-2015 11:30 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Na maanden van actievoeren en zware onderhandelingen die 24 uur duurden, is er een onderhandelingsresultaat bereikt tussen FNV Transport en Logistiek, CNV Vakmensen en Brink’s Nederland. Het resultaat bevat een sociaal plan en afspraken om de (vroeg)pensioenrechten voor de medewerkers zoveel mogelijk veilig te stellen. De betrokken vakbonden gaan het onderhandelingsresultaat positief voorleggen aan hun leden.

Sociaal plan ruim twee keer beter dan bij start van de acties

Dankzij de inzet van de werknemers tijdens de acties is het aangeboden sociaal plan ruim twee keer beter dan wat er bij de start van de acties op tafel lag. Daarnaast zijn er aanzienlijk betere voorzieningen voor de mensen die hun baan verliezen en in de WW terechtkomen. “Dat mag pure winst worden genoemd”, zo laat FNV-actiecoördinator Leen van der List weten. “Daarnaast hebben we de pensioenrechten veilig gesteld voor alle werknemers, of ze nu blijven of vertrekken”,   zo vult Eric Aarts actiecoördinator bij CNV Vakmensen aan.

Ook afspraken over opleidingen waren belangrijk

“Het waren zware en complexe onderhandelingen”, zo liet Meindert Gorter onderhandelaar namens FNV weten. “We moesten niet alleen een beëindigingsvergoeding bedingen, maar ook afspraken maken over opleidingen om de arbeidsmarktpositie van de medewerkers te verbeteren. Daarbij moesten we ook rekening houden met het feit dat iedere euro die in het sociaal plan gaat effect heeft op het deel van het bedrijf dat na 1 juli 2015 doorgaat”.

Perspectief door verdeling van de pijn

“We hebben de ruimte gezocht in het flexibeler kunnen inzetten van de medewerkers door Brink’s. Daarmee boekt het bedrijf een kostenbesparing die de kans op een succesvolle voortzetting van het bedrijf vergroot. Met die afspraak hebben we aan de ene kant perspectief geboden en aan de andere kant de pijn van de reorganisatie beter verdeeld”, aldus Peter de Ridder, onderhandelaar namens CNV Vakmensen.

Moeilijk te verteren dat overnemende partijen aan de zijlijn bleven

Het blijft voor de vakbonden moeilijk te verteren dat partijen als G4S, GSN en SecurCash aan de kant blijven staan als het gaat om het bieden van zekerheid rond fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en arbeidscontracten. De bonden vinden het bovendien triest te moeten vaststellen dat opdrachtgever Rabobank er niet in is geslaagd de partijen die voor hen het werk uitvoeren aan tafel te krijgen om met Brink’s en/of vakbonden afspraken te maken over de voorwaarden waarop medewerkers van Brink’s door de uitvoerders in dienst zullen worden genomen.

“Allemaal zeggen ze dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor hen belangrijk is, maar daar hebben we weinig van gemerkt.  Practice what you preach lijkt voor hen nog niet het uitgangspunt te zijn in de praktijk van alle dag”, zo laten beide actiecoördinatoren weten. “Wat dat betreft had het deze partijen gesierd als ze het voorbeeld van de SNS bank hadden opgevolgd. Die bank dringt nadrukkelijk aan op gesprekken tussen Brink’s en de partij die voor die bank het werk gaat uitvoeren, met als doel medewerkers van Brink’s fatsoenlijk hun werk te laten volgen.”

Achtergrond

Bij Brink’s Nederland werken 1.080 mensen. Rabobank en ABN Amro stappen over van Brink’s naar Geld service Nederland (GSN) en ook SNS heeft het contract met Brink’s opgezegd en gaat over naar een andere marktpartij. Door het verlies van deze klanten zullen ruim 600 banen bij Brink’s verdwijnen. Het werk zelf verdwijnt niet, maar wordt dus overgenomen door andere uitvoerders. Een deel van het ervaren personeel van Brink’s zou daarom prima aan de slag kunnen bij deze nieuwe uitvoerders.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,678
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions