Clicky

 
Transport Online - ITF: AllSeas Group's nazi vererende schip 'Pieter Schelte' moet worden verboden

ITF: AllSeas Group's nazi vererende schip 'Pieter Schelte' moet worden verboden

ITF: AllSeas Group's nazi vererende schip 'Pieter Schelte' moet worden verboden
03-02-2015 19:32 | Algemeen | auteur De Redactie

LONDEN(GB) - De International Transport Workers Federation (ITF) eist dat Allseas Group SA, de eigenaar van een schip dat een veroordeelde nazi-oorlogsmisdadiger Pieter Schelte eert, onmiddellijk de naam van het schip verandert.
 
De 'Pieter Schelte' is een onder Panamese vlag varend schip dat in opdracht van Shell haar boorplatformen gelegen aan de Britse kust zal verwijderen. Het schip werd vernoemd ter ere van de vader van de eigenaar van AllSeas Group, die een Nazi Waffen SS-officier was.
 
ITF's directeur Paddy Crumlin vindt de naam van het schip een schande en vindt dat het schip niet toegelaten moet worden in Groot-Brittannië nog in de Europese wateren.  "Dat Allseas besluit om zijn schip te vernoemen naar een veroordeelde nazi-oorlogsmisdadiger is volkomen beschamend", zei hij.
 
"Dat je überhaupt het lef hebt om een schip te vernoemen naar een Waffen SS-officier laat zien hoe verwrongen, arrogant en totaal gevoelloos Allseas management is."
 
"Het is het vermelden waard dat Allseas een lange geschiedenis heeft van het zoeken naar grenzen wat betreft veiligheidsnormen en de arbeidsomstandigheden voor zeevarenden wereldwijd."
 
"De beslissing van Allseas directie om een nazi-oorlogsmisdadiger te eren moet dienen als een krachtige herinnering wereldwijd van wat voor soort bedrijf Allseas Group echt is."
 
ITF's algemeen secretaris Steve Cotton zegt: "Het is bijna ondenkbaar dat Allseas een schip ter ere van een hooggeplaatste nazi-oorlogsmisdadiger in Europese wateren wil laten varen. Het is niets minder dan een ernstige belediging. De Pieter Schelte mag niet worden toegestaan te varen totdat de naam gewijzigd is."

De ITF heeft een petitie online opgestart waar mensen kunnen tekenen tegen de naam van het schip de 'Pieter Schelte' en het gebruik door Shell van dit schip. Deze petitie vindt u hier.

Pieter Schelte Heerema

Pieter Schelte Heerema (overleden op 30 september 1981) was een Nederlands lid van de Waffen-SS, officier binnen de Nederlandse SS en na de oorlog ondernemer in de offshorebusiness.

Hij vertrok met zijn gezin in 1947 naar Venezuela waar hij in 1948 in de luwte met Bomans Compañía Anónima Constructora, Heerema & Bomans begon, een aannemersbedrijf in betonconstructies, dat uitgroeide tot een onderneming die constructies in het Meer van Maracaibo bouwde. In 1950 werd de naam gewijzigd in Constructora Heerema.

Het bedrijf Allseas begon in 2001 te werken aan wat het grootste schip in de offshore moest worden. Dit schip werd ter herinnering aan Heerema de Pieter Schelte genoemd. In 2001 ontving het bedrijf een overheidssubsidie van achthonderdduizend euro voor de ontwikkeling ervan. Met betrekking tot de gevoeligheid van de naamgeving zijn in 2008 Kamervragen gesteld. Het schip is begin januari 2015 naar de Tweede Maasvlakte bij Hoek van Holland gesleept om daar afgebouwd te worden.

Foto's

  • J.Roeland
    Shell Moerdijk

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,364
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden