Clicky

 
Transport Online - HARC onderschept ruim 7500 kilo coke in Rotterdamse haven

HARC onderschept ruim 7500 kilo coke in Rotterdamse haven

HARC onderschept ruim 7500 kilo coke in Rotterdamse haven
02-02-2015 00:17 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

ROTTERDAM - Het Rotterdamse Hit and Run Cargoteam, HARC, heeft in 2014 rond de 9000 kilo hard drugs in beslag genomen. Het overgrote deel van de inbeslaggenomen drugs betreft cocaïne: 7575 kilo. De grootste vangst was een van 3000 kilo tussen fruit uit Costa Rica in november. Dat was de een na grootste vangst ooit in de Rotterdamse haven.

In totaal werden 80 zaken genoteerd. De resultaten over 2014 zijn daarmee vergelijkbaar met die van 2011 en 2012. De activiteiten van het team en het bedrijfsleven lijken effect te hebben, meldt het Openbaar Ministerie zondag.

In 2013 werd ruim 10.000 kilo gevonden, waarvan ongeveer 9800 kilo cocaïne. Er werden 113 zaken ontdekt, en 2013 lag daarmee ver boven voorgaande jaren. Toen werden rond de 70 zaken ontdekt met respectievelijk 6000 (2011) en 3600 (2012) kilo cocaïne. In die jaren nam ook de zogenoemde rip-off smokkelmethode toe. Dat is een methode waarbij tassen met drugs bij een reguliere lading worden gestopt. In de aankomsthaven moet dan de drugszending uit de container gehaald worden.

Nadat het HARCteam deze toename signaleerde, die onder andere de medewerking vergt van mensen die op enigerlei wijze werkzaam zijn in het havengebied, zijn een aantal maatregelen getroffen. Onder andere is met het havenbedrijfsleven het programma Integere Haven gestart. Inmiddels leidt dat programma tot een intensieve samenwerking tussen het bedrijfsleven en de opsporingsdiensten om de veiligheid en integriteit in het havengebied te vergroten.

In 2014 zijn er minder rip-off zendingen gezien. Vermoedelijk hangt dat samen met andere en meer controleacties, en de vorm waarin die gegoten worden. Zo worden tegenwoordig bijvoorbeeld op een haventerrein vaak (bijna) alle containers geopend en gecontroleerd vlak na een boot uit een bepaald land is aangekomen.

Het HARCteam is een samenwerkingsverband van Douane, Fiod, en Zeehavenpolitie en staat onder leiding van een speciale officier van justitie. Het HARCteam bestaat al sinds 1996 en werd ingesteld juist omdat de drie partijen zich elk vanuit hun eigen achtergrond bezig hielden met onderzoeken naar en van (illegale) lading in de Rotterdamse haven.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden