Transport Online - TLN: 'Basisloon chauffeurs moet omhoog'

TLN: 'Basisloon chauffeurs moet omhoog'

TLN: 'Basisloon chauffeurs moet omhoog'
30-01-2015 17:57 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

HILVERSUM - Volgens Arthur van Dijk, voorzitter van TLN, moet het basisloon van de vrachtwagenchauffeur omhoog om het chauffeursvak aantrekkelijker te maken. Dat zei van Dijk vrijdag in het BNR radioprogramma de Nationale Autoshow.

Volgens van Dijk zouden er door de vergrijzing in de transportsector de komende drie jaar 10.000 nieuwe chauffeurs nodig zijn. Een geluid dat we overigens al langer horen van TLN.

Daarnaast vindt van Dijk dat het chauffeursvak aantrekkerlijker gemaakt moet worden door minder overuren en een hoger basisloon. Van Dijk: "Nu zie je dat chauffeurs heel veel overuren moeten maken voor een acceptabel loon. Dat is ons in dit rondje cao nog niet gelukt, maar we willen er wel naartoe dat overuren minder belangrijk worden en het basisloon wat omhoog gaat."

Opvallend is de uitlating van de TLN voorzitter wel gezien de laatste cao-onderhandelingen waarin de werkgevers hun hakken in het zand hebben gezet als het om een loonsverhoging ging. Terwijl de vakbonden minimaal drie procent loonsverhoging eisten boden de werkgevers na maanden onderhandelen op de nullijn in november een loonsverhoging van 2,25 procent per 1 januari 2015 en 2,75 procent per 1 januari 2016. Uiteindelijk werd een akkoord bereikt van 2,36 procent loonsverhoging per 1 januari 2015 en 2,75 procent per 2016.

Volgens van Dijk staan we aan de vooravond van een ware vrachtwagenrevolutie: "Chauffeurs worden veel meer een soort operator en transportbedrijven zijn veel meer logistiek operators. Kortom: de chauffeur wordt veel meer een onderdeel van een keten van logistiek. Nieuwe technieken zullen een nieuw soort chauffeur aantrekken, omdat al die technieken ook invloed zullen hebben op de auto's. Ik denk dat we aan de vooravond staan van een nieuwe vrachtwagenrevolutie."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions