Copiloot bestuurde verongelukt toestel Air Asia

Copiloot bestuurde verongelukt toestel Air Asia
29-01-2015 13:47 | Ongevallen | auteur De Redactie

JAKARTA - Het vliegtuig van Air Asia dat op 28 december in de Javazee crashte werd door de copiloot bestuurd toen het overtrokken raakte en neerstortte. Dat is volgens de leider van het onderzoek door de Indonesische Nationale Transportveiligheidscommissie, Marjono Siswosuwarno, gebleken uit de opnamen van de cockpit voice recorder.

De Franse copiloot Remi Emmanuel Plesi bediende het toestel terwijl de Indonesische gezagvoerder Iriyanto meekeek. Iriyanto was een voormalige straaljagerpiloot met meer dan 20.500 vlieguren, terwijl Plesi met maar zesduizend uur minder ervaren was. Desondanks is het gebruikelijk dat piloot en copiloot hun taken afwisselen.

Volgens Sisuswono zijn in de opnamen waarschuwingen voor een zogenoemde 'stall' te horen totdat de band ophoudt. De zwarte dozen geven volgens hem een duidelijk beeld van wat er in de laatste momenten van de vlucht misging.

De datarecorders met vlucht- en cockpitgegevens tonen dat het vliegtuig op 32 duizend voet hoogte contact zocht met de verkeerstoren om mee te delen dat ze naar links afbogen. Even later werd om toestemming gevraagd naar 38 duizend voet te stijgen, om onweer te ontwijken. Die toestemming werd niet meteen verleend omdat er nog andere vliegtuigen vlogen.

Op beelden van weersatellieten van dat moment is te zien dat zich tot een hoogte van 44 duizend voet een groot onweer vormde. De vluchtdata geven aan dat het toestel gevaarlijk steil klom, bleef hangen en langzaam daalde tot de laatste positie op 24 duizend voet.

Onderzocht wordt of de steile stijging het gevolg was van het onweer of turbulentie, omdat op de voice recorder duidelijk de waarschuwingen - de 'stalls' - te horen zijn voor de te snelle stijging. Voordat het toestel van de radar verdween, steeg het zesduizend voet per minuut. In dit soort omstandigheden kan de motor het vaak niet meer aan, zei Sisuswono.

De Airbus A320-200 verongelukte op een vlucht van Surabaya naar Singapore. Alle 162 inzittenden kwamen om. (Novum/AP)NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,801
Diesel1,503

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden