Clicky


Malaysia Airlines gehackt door IS-aanhangers

Malaysia Airlines gehackt door IS-aanhangers
26-01-2015 09:41 | Algemeen | auteur De Redactie

HONG KONG - De website van luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines is gehackt door een groep die de extremistische organisatie Islamitische Staat steunt. Op de voorpagina van de website verscheen de boodschap 404 - Plane not found, een verwijzing naar de foutmelding die browsers weergeven als een pagina niet kan worden gevonden. Malaysia Airlines is er vooralsnog niet in geslaagd de hack ongedaan te maken en het gaat nog uren duren voordat de website hersteld is.

In eerste instantie stond op de voorpagina een afbeelding van een van de Airbus A380-toestellen van de luchtvaartmaatschappij en de melding dat de website was gehackt door het Cyber Caliphate. Ook was de tekst 'ISIS zal zegevieren' te zien. Later werd de pagina aangepast en verscheen er een afbeelding van een pijprokende salamander met een hoge hoed, een monocle en een smoking. De verwijzing naar IS werd weggehaald en de groep Lizard Squad - Official Cyber Caliphate heeft de verantwoordelijkheid voor de kraak opgeëist.

In een verklaring zei Malaysia Airlines dat de hack een 'tijdelijk probleem' is dat geen gevolgen heeft voor de boekingsgegevens. Ook zouden er geen persoonlijke gegevens zijn buitgemaakt. De computerkraak is gemeld bij het Maleisische ministerie van vervoer en bij een speciale dienst voor internetveiligheid.

De groep hackers liet echter via Twitter weten dat er snel gegevens openbaar worden gemaakt, die werden aangetroffen op de servers van Malaysia Airlines. Het bericht op Twitter ging vergezeld van een schermafbeelding waarop een boeking van een passagier te zien is. De boeking zou uit het interne e-mailsysteem van de luchtvaartmaatschappij zijn gehaald.

Vorig jaar claimde Lizard Squad ook al de cyberaanvallen op Sony's Playstation-netwerk en Xbox Live van Microsoft. (Novum/AP)